Prostituţia: o industrie a bărbaţilor, pentru bărbaţi, împotriva femeilor

În fiecare an, cel puţin 30.000 de sclave sexuale mor din cauza abuzului, torturii, abandonului şi bolii, această estimare e minimală. Organizaţiile internaţionale estimează că cel puţin 2 milioane de copii sunt vânduţi şi cumpăraţi pentru a fi violaţi pentru profitul celor care controlează industria de exploatare sexuală (80% sunt fete, chiar şi de 5 ani). Două treimi dintre minorii sclavi sexuali au tendinţe de suicid. Mulţi copii sunt simultan şi victime ale exploatării sexuale şi ale exploatării în muncă forţată, adică sunt şi sclavi sexuali şi sclavi muncitori – în special cei care lucrează în atelierele-textile-închisori din Asia sunt bătuţi, exploataţi în muncă şi violaţi. În SUA, vârsta la care o fată e vândută pedofililor e de 12 ani, dar chiar şi fete de 9 ani au fost forţate în prostituţie, confom unui raport al FBI din septembrie 2008. După unele estimări, două treimi din femeile prostituate din toată lumea provin din Europa de est.1025977-ataboy-helps-shine-light-dark-world-sex-trafficking

Cu cât o societate e mai capitalizată, cu atât condiţia reală a femeilor şi copiilor exploataţi în prostituţie e mai invizibilă, şi cu atât mai tolerată şi acceptată e violenţa comisă împotriva lor, zilnic. Industria prostituţiei are o forţă politică şi financiară enormă şi puterea de a-şi impune propaganda pe care o prezintă ca voce a femeilor exploatate în prostituţie – cinismul celor care se îmbogăţesc din această industrie nu cunoaşte limite. Propaganda acestei industrii foloseşte misoginismul sub pretextul că ar lupta împotriva sa şi se lipeşte de mişcările progresiste, inamicele acestei industrii, cu scopul de a crea impresia unor voci „independente”; propaganda acestei industrii are câteva elemente comune: nicioadată nu contestă profiturile obţinute din exploatarea femeilor, niciodată nu îi atacă pe peşti şi pe clienţi. Propagandiştii industriei pretind că ar „lupta” împotriva misoginismului, la modul teoretic, desigur, în timp ce le aruncă pe femeile vulnerabile sub cizmele celor mai violenţi misogini: peştii, profitorii şi „clienţii”.

Prostituţia nu există pentru că femeile exploatate ar dori să existe: ea există împotriva lor pentru că bărbaţii care le exploatează îşi cumpără impunitatea de a le abuza îmbogăţindu-i/răsplătindu-i pe bărbaţii care le recrutează şi oferă prăzile pe tavă.

Industria prostituţiei susţine absurditatea că exploatarea sexuală, comercială şi violentă a femeilor în prostituţie ar fi „muncă” „sexuală” şi pretinde că absolutizarea puterii peştilor şi clienţilor împotriva femeilor exploatate – şi a copiilor – ar fi ceva care le-ar „elibera” de tirania patriarhatului.

Pe foarte multe le „eliberează” direct în mormânt.

Convertirea limbajului – de la „prostituţie” la „muncă sexuală” – nu are legătură cu statutul femeilor exploatate: ele tot exploatate vor fi de capitaliştii care sunt peşti/traficanţi/proprietari de bordeluri şi de bărbaţii care le plătesc acestora taxa de protecţie ca să le poată abuza pe femei. Are legătură cu igienizarea imaginii acestei industrii criminale, susţinută ultra-bogaţi, de state şi de guverne, de media şi de foarte multe ong-uri cu scopul de a o generaliza şi de a o impune la nivelul întregii societăţi. 

Igienizarea imaginii acestei industrii criminale are scopul de a mări clientela – adică numărul de bărbaţi care să ceară să plătească pentru a abuza de cât mai multe femei şi copii.

Convertirea limbajului urmăreşte în acest sens definirea unei anumite condiţii pentru toate femeile din societate: patriarhatul vrea să-şi ia înapoi puterea abuzivă de a le reduce din nou pe femei la condiţia de proprietăţi ale bărbaţilor.

Minciunile spuse de propagandiştii industriei sunt nenumărate iar lipsa lor de logică e demontată cu mult sarcasm într-un material elaborat de European Women Lobby, care prezintă pe rând miturile (propaganda) pe care industria prostituţiei şi patriarhatul au reuşit să le impună, folosindu-se de privilegiile tuturor bărbaţilor, ca „credinţe sociale” despre prostituţie. Informaţiile sintetizate de EWL sunt completate cu alte date strânse de organizaţiile feministe din SUA şi Canada, iar la final sunt date care arată că modelul suedez – care criminalizează peştii şi clienţii, dar decriminalizează femeile prostituate – de fapt le protejează pe femei de violenţa care defineşte cea mai mare industrie capitalistă. 

Propagandă: “Prostituţia e cea mai veche meserie din lume.”

Realitate: De fapt, cea mai veche meserie din lume e cea pe care o fac peştii (n.t: prostituţia e cea mai veche opresiune din lume). Şi, oricum, doar pentru că ceva a existat de multă vreme nu înseamnă că ar trebui să rămână sau că nu ar putea fi schimbat. Nu spune nimeni: Crima a existat dintotdeauna: nu putem face nimic împotriva ei.” Pedeapsa cu moartea şi sclavia în lanţuri au existat multă vreme şi tot au fost abolite.

Prostituția este:

– hărțuire sexuală

– viol

– bătaie

– abuz verbal

– violență domestică

– practicarea rasismului

– violarea drepturilor omului

– abuz sexual împotriva copiilor

– consecinţa șanselor inegale ale femeilor la slujbe și educație

– o consecință a dominației bărbaților asupra femeilor

– un mijloc de menținere a dominației bărbaților asupra femeilor

– toate de mai sus. 

Propagandă: Prostituţia e o slujbă ca oricare alta.”

RealitateCunoaşteţi vreo slujbă în care rata de mortalitate pentru cei care o fac să fie între 10% şi 40% peste media naţională? În care altă „meserie”, între 50% şi 80dintre „lucrători” sunt supuşi în mod sistematic abuzului fizic şi psihic (n.t.: în multe meserii în România, mai ales în cele practicate de femei, abuzurile fizice şi sexuale din partea angajaţilor şi patronilor sunt endemice, la fel cum sunt şi abuzurile sexuale comise de patronii capitalişti împotriva femeilor imigrante; elementul comun cu violenţa din prostituţie e că agresorii ştiu că victimele lor sunt lipsite de drepturi, orice-ar scrie prin legi şi că dominaţia lor financiară anulează orice lege, elementul distinct de prostituţie e că societatea, statele şi legile pretind teoretic că ar condamna această violenţă, în timp ce pentru femeile din prostituţie o consideră parte a „meseriei”).

Dacă asta ar fi o slujbă ca oricare alta, cum se face atunci că atât de puţine femei din Europa de vest nu vor să se bucure de această şansă?

Cum se face că majoritatea copleşitoare a femeilor din prostituţie este formată din femei imigranteSă fie oare această aşa-zisă “slujbă” rezervată doar pentru femeile din alte ţări?

Întrucât dorim egalitate de gen, de ce să nu cerem atunci ca această “slujbă” să fie făcută şi de bărbaţi, la fel de mult cum e făcută de femei?

Până în 1991 chiar, poliția din sudul Californiei (SUA) anula toate plângerile de viol făcute de femeile prostituate și de cei drogați, folosind pur şi simplu o ștampilă pe care erau trecute literele “NHI”. Aceste litere înseamnă în engleză „No Human Involved”, adică Nici un om nu a fost implicat”. Poliţia nu le considera oameni pe aceste femei care au fost violate.

În Milano, Italia, în decembrie 1997, poliția a descoperit o bandă care organiza licitații de femei traficate din țările aduse din Europa de est şi din spaţiul fostei Uniuni Sovietice. Femeile erau dezbrăcate în pielea goală, expuse la vânzare și vândute cu un preț mediu de 1.000 de dolari.

Traficanții și peștii folosesc violențe extreme pentru a le controla pe femei. În Italia, poliția raportează că în fiecare lună o femeie prostituată e omorâtă. În două cazuri, femeile care s-au opus traficanţilor au fost ucise cu scopul de a le teroriza și controla pe celelalte femei.

În România, un preot a ucis o fată era prostituată minoră, iar poliţia s-a grăbit să claseze cazul fără a-l căuta pe potenţialul peşte al fetei. Posibila existenţă a acestuia e indicată de faptul fata minoră era săracă şi nu avea cum să plătească o chirie de 600 de euro (în jur de 27 de milioane de lei) pe lună pentru apartamentul în care se întâlnea cu „clienţii”. Poliţia şi presa au propagat mesaje misogine împotriva victimei crimei, insinuând că şi-ar fi „căutat-o cu lumânarea”. Cu siguranţă, însă un bărbat preot (preoţii sunt extrem de misogini) care a ucis fără nici o problemă nu s-a predat „pentru că aşa i-a dictat conştiinţa”, ci pentru că în închisoare e mai protejat de mânia peştelui (sau peştilor) căruia i-a distrus sursa de venit. Dar cum a fost vorba de o fată săracă, dintr-o familie cu probleme, iar violatorul ucigaş venea din sfera moralităţii pure a societăţii, nici instituţiile statului, nici presa n-au considerat că victima ar fi meritat să fie considerată om. Preotul a primit 12 ani de închisoare.

În SUA, în jur de 80 % dintre femeile exploatate în prostituție au fost victime ale violului. Experiența acestor femei în prostituție e fix la fel ca violul. Prostituatele sunt violate, în medie, de 8 până la 10 ori pe an. Femeile exploatate în prostituţie sunt clasa de cele mai violate femei din istoria planetei. 

Violența în cifre:

– 95% dintre femeile și fetele din prostituție sunt victimele hărțuirii sexuale, care s-ar pedepsi cu închisoarea dacă ar fi vorba de alte femei

– între 65% și 95% la sută dintre femeile exploatate în prostituție au fost victimele abuzurilor sexuale în copilărie

– între 70% și 95% dintre femeile și fetele exploatate în prostituție au fost bătute și atacate

– între 60% și 75% au fost violate în prostituție

– un studiu din 1982 la care au participat 200 de femei prostituate din San Francisco a scos la iveală că 70 la sută dintre ele au fost violate de bărbați care le-au cumpărat în medie de 31 de ori. 

– 75% dintre femeile exploatate în prostituție au dormit pe străzi la un moment dat în viața lor (adică au fost abandonate pe străzi)

– între 85% și 95% dintre femeile exploatate vor să scape din prostituție, dar li se neagă oricare altă opțiune de supraviețuire

– 68% din 854 de persoanele din cluburile de noapte, saloanele de masaj, prostituția stradală din 9 țări îndeplinesc condițiile pentru a fi diagnosticate cu sindrom post-traumatic (la fel ca victimele torturilor)

– între 80% și 90% dintre femeile exploatate în prostituție sunt victimele abuzului verbal și ale disprețului social care le afectează în mod foarte negativ.

Sindicatele din Europa nu consideră prostituţia „o slujbă ca oricare alta”, pentru că o consideră incompatibilă cu integritatea fizică, siguranţa şi demnitatea persoanelor implicate, şi pentru că în prostituţie nu ai cum să „promovezi în carieră”, element care e de obicei asociat unei profesiiDar femeile şomere pot fi promovate în prostituţie, chiar de birourile de plasare a forţei de muncă a statului, un asemenea caz având loc în Olanda, când unei femei şomere funcţionarii statului i-au cerut „să se angajeze” la un bordel din moment ce prostituţia era considerată de Olanda „o slujbă ca oricare alta”.

Propagandă: „Prostituţia le dă femeilor independenţă economică, mai ales femeilor imigrante.”

RealitateÎn vremuri de criză economică, când şomajul e ridicat, iar atitudinile rasiste explodează, ar trebui să fie foarte uşor să spunem că prostituţia ar fi o soluţie pentru femei în general, şi mai ales pentru femeile imigrante, nu? Ar putea ajuta chiar la reducerea ratei şomajului!

Dincolo de sarcasm, problemele reale cu care se luptă femeile imigrante sunt: accesul la slujbe, recunoaşterea calificării şi dreptul de a-şi reunifica familiileIndependenţa economică nu ar trebui să fie obţinută prin distruerea unei persoane şi prin abuz. În secolul 21 ar trebui să fim capabili de mai mult. 

Pentru multe femei, experiența din prostituție pleacă din trauma istorică a colonizării. Impunerea unui regim sexist și rasist împotria femeilor din primele națiuni şi colonizarea au impus simultan puterea masculină împotriva femeilor în interiorul comunității colonizate… În această situaţie se regăsesc şi femeile din Europa de est. 

Rasism: Femeile din prostituție sunt cumpărate în funcţie de înfrăţişarea lor (adesea prezentată de peşti ca şi cum acestea ar fi maşini). În istorie, femeile au fost înrobite și forţate în prostituţie în funcţie de rasă şi etnicitate. Pentru a înțelege trauma provocată de prostituție, este necesar să înțelegem modalitățile prin care rasismul și sexismul sunt inextricabil legate de prostituție.

În pornografie, culoarea pielii femeii negre e echivalată cu un organ sexual, femeia desigur, este disprețuită și trebuie să fie pedepsită. Pielea este locul unde violarea are loc – prin insulte verbale (cuvinte murdare legate de culoarea pielii) și prin atacul sexualizat (lovire, biciuire, tăiere, scuipare, legare în captivitate inclusiv cu arderea pielii, mușcături, bărbații se masturnează pe ele, ejaculează pe ele).

Femeile din comunitățile de culoare din America sunt în mod disproporționat victimele abuzului, violenței şi exploatării în prostituție, existând sterotipul că ar fi insațiabile sexual sau deviante. În același timp, presupunerea rasistă că prostituția e cumva acceptabilă în comunitățile afro-americane duce la apariţia unei bariere de netrecut care le îngroapă pe femeile exploatate în prostituție în stigmatizare, reducându-le efectiv la tăcere pentru a nu vorbi despre experiențele și sentimentele lor. Prin această dinamică paradoxală, femeile de culoare sunt ținute în sclavie. 

(Bărbaţii care exploatează femei în prostituţie) se poartă ca pe vremea cowboy și indienilor. Pe femei le violează și le vând. La fel cum au făcut și cu sclavia și cu oamenii din Africa. Nu trebuie să avem nimic. Nu trebuie să spunem nimic. Nu trebuie să ne uităm în ochii lor sau să le arătăm lipsă de respect.”

Femeile native și fetele native trec prin factori de risc disproporționați pentru că intră în industria exploatării sexuale în urma abuzurilor îndelungate, sărăciei, rasismului, drogurilor sau alcoolului. Ce e numit ”sex de supraviețuire” de către unele dintre ele de fapt e prostituție din cauza sărăciei, intimidării și fricii. Multe dintre femeile native exploatate în prostituție în America de nord au fost vândute în prostituție când erau încă copii.

Propagandă: “Prostituţia e o alegere.

Realitate: „Dacă femeile ar avea mai multe alegeri economice în această societate, nu ar alege să fie abuzate în prostitutie”, spune Fiona Broadfoot, supravietuitoare a prostitutiei din AngliaAlegerea e întotdeauna legată de context (de condiţiile materiale, inclusiv). Astăzi, în Europa, egalitatea de gen nu este o realitate, iar dovada vine din faptul că bărbaţii sunt plătiţi cu 16% mai mult decât femeile pentru acelaşi tip de muncă, violenţa împotriva femeilor domină în societăţi (1 din 5 femei este victima abuzurilor din partea soţilor, iubiţilor, familiei), stereotipurile sexiste sunt dominante, femeile sunt sub-reprezentate în afaceri, universităţi, politică (reprezintă doar 24 la sută din parlamentele naţionale). În acest context, în care multe femei se confruntă cu discriminare, sărăcie şi violenţă, consimţământul poate fi cumpărat cu bani. Studii exhaustive au indicat faptul că sărăcia, abandonarea de către familii, lipsa unei locuinţe, dependenţa de droguri şi faptul că în copilărie, adolescenţă sau căsătorie au fost victimele abuzurilor fizice şi sexuale sunt factori care acţionează împreună sau separat şi le fac pe femei vulnerabile în faţa prostituţiei. Mai mult, cele mai multe femei care ajung în prostituţie păţesc asta când sunt foarte tinere. Aţi vrea ca fiica voastră sau sora voastră să „aleagă” prostituţia? Poate începe chiar de mâine, dacă nu e decât “o slujbă ca oricare alta”. 

Prostituția e crimă și violență împotriva femeilor:

Dominația bărbatului înseamnă că societatea crează un bazin de prostituate prin orice mijloace necesare astfel încât bărbații să obțină ce vor ei pentru a-și menține dominația, pentru a se simți mari, literal, metaforic mari, în orice fel mari.”  — Andreea Dworkin

Departe de a fi neutră din punct de vedere al genului, prostituția este despre gen până în măduva oaselor. Cumpărătorii sunt bărbați al căror scop plăcerea sexuală. Cele cumpărate sunt femeile și fetele al căror scop – dacă încă mai deţin cel mai mic control asupra destinelor lor – e adesea supraviețuirea economică. Afacerea e controlată de bărbați, adesea asistați de femei pe care le angajează. Scopul lor e profitul – iar profitul e de ordinul miliardelor.”

Prostituata este ”victima fiecărui lucru groaznic pe care bărbații îl fac femeilor: abuzul fizic și sexual, opresiunea economică, și abandonul social”.

Melissa Farley: “Prostituția are multe în comun cu alte forme de violență împotriva femeilor. Ce înseamnă incestul pentru o familie prostituția înseamnă pentru o comunitate. Prostituția e în general tolerată social și consumatorii ei (consumatorii de sex comercial care sunt numiți “johns” și “tricks” de către prostituate) sunt invizibili social… Violența e norma pentru femeile din prostituție. Incestul, hărțuirea sexuală, abuzul verbal, urmărirea, violul, bătaia și tortura – toate fac parte dintr-un neîntrerupt şir de violenţe, care toate au loc cu regularitate în prostituție. O diferență între prostituție și alte tipuri de violență de gen este plata unei sume de bani pentru abuz. Dar plata nu șterge nimic din ceea ce știu femeile despre hărțuirea sexuală, viol, și violență domestică.”

“Industria de exploatare sexuală vinde exact violența, mecanismul de subjgare a femeilor, adică exact acele situaţii pe care feministele încearcă să le elimine de pe străzi, de la locurile de muncă, și din dormitor”.

“Prostituția e practica transformării sociale a femeilor în obiecte… Fiecare act sexual de obiectificare are loc ca parte a unui lung șir de dezumanizare la capătul căruia se află violența sexuală masculină.”

Propagandă: Se fac bani mulţi din prostituţie”

Realitate: Cine îi face? Potrivit Interpol, în Europa, un peşte se îmbogăţeşte cu 110.000 de euro pe an/femeie pe care o exploatează în prostituţie. În SUA, peştii  se îmbogăţesc cu sume între 200.000 de dolari şi 2.000.000 de dolari pe an din exploatarea femeilor în prostituţie. De ce guvernele nu îi expropriază pe peşti pentru a le asigura condiţii materiale victimelor lor care să le ajute să iasă din prostituţie? Cumva pentru că peştii sunt susţinuţi de cei mai respectabili oligarhi ultra-miliardari, de cele mai mari bănci, universităţi, instituţii de mass media, institute de economie din civilizatul occident? 

Dacă prostituţia ar fi aşa „o slujbă” „bună”, cum se face atunci că cele mai multe femei exploatate în prostituţie nu-şi permit o maşină, un apartament şi nu pot să economisească nimic pentru viitor? Ideea că prostituţia le aduce mulţi bani e un mit: e o minciună. Mai mult, deturnarea atenţiei asupra banilor pe care i-ar obţine femeile din prostituţie e o strategie lipsită de onestitate: oricare ar fi suma, prostituţia înseamnă că cineva cumpără accesul la a se folosi de trupul femeilor şi de sexualitatea lor. Fiinţele umane nu pot fi cumpărate şi nimeni nu le poate ataşa un preţ.

Peștii și traficanții: În SUA 90% la sută dintre femeile prostituate, intervievate de organizaţia feministă WHISPER, erau controlate de pești cât au fost în prostituţie.

Un capitalist din industria de exploatare sexuală convertește o femeie sau o fată eradicându-i identitatea, ștergându-i simțul ei de persoană, de sine, mai ales credința ei că ar avea dreptul la demnitate și la integritate corporală. Prostituția nu e doar un sistem de dominare bazată pe gen: este totalitarism bazat pe gen.

Peștii își asumă un control psihologic, biologic, social, economic asupra vieților femeilor pe care le vând clienților prin folosirea terorii cronice, captivitate, prin diferite metode de înșelătorie, și prin izolarea lor de alţii care ar putea să le ofere sprijin şi încredere în ele însele. În plus, peştii le înfometează sistematic pe femei, nu le dau voie să doarmă, le manipulează şi condiţionează psihologic, le supun la o violență sexuală la care victima nu se așteaptă niciodată, cu scopul de a o menține în stare de șoc, și în neajutorare învățată (n.t.: ai zice că peştii s-au inspirat din manualele de tortură ale psihologilor şi psihiatrilor CIA). 

Relația inextricabilă între prostituție și comerțul cu femei: Prostituția și comerțul cu femei sunt o catastrofă socială. Într-un studiu economic asupra prostituției și comerțului din 150 de țări, autorii au ajung la concluzia că, în medie, țările care au legalizat prostituția se confruntă cu un flux mai mare de femei traficate.

Propagandă: “Prostituţia are o utilitate socială”; „Prostituţia e necesară pentru societate, mai ales pentru bărbaţii izolaţi social şi singuratici.”

Realitate: Cumpărătorii de femei nu se încadrează în acest stereotip: studiile internaţionale arată că majoritatea cumpărătorilor e formată din bărbaţi căsătoriţi sau care au o relaţie şi care prezintă o probabilitate mai mare să aibă un mare număr de partenere sexuale (nu prin prostituţie) decât ceilalţi bărbaţi. Atunci când unii încearcă să justifice existenţa prostituţiei ca instituţie de “utilitate” socială, mesajul acestora e că unele femei trebuie să fie sacrificate pentru „nevoile” acestor bărbaţi (chiar spun asta, de exemplu publicaţiile de propagnadă ale Open Society chiar le laudă pe femeile din prostituţie că “se sacrifică” acceptând ca bărbaţii chiar să urineze în vaginul lor, să “trăiască în purgatoriu”, pentru ca femeile care sunt soţiile acestora, “să poată face dragoste cu ei în siguranţă”. Fiind vorba de femeile din India, nu e de mirare că asemenea propagandă pentru societatea criminală a castelor şi această mizerie rasistă poate fi susţinută de capitaliştii rasişti ai lui Soros).

Ce noroc aveţi că soţia/fiica/prietena sau chiar voi nu faceţi parte dintre cele sacrificate. Înainte de orice, femeile exploatate în prostituţie sunt femei şi toate femeile trebuie să se bucure de drepturi egale şi de demnitate umană.

Principalii clienți ai prostituatelor sunt bărbați căsătoriți, care au slujbe obișnuite; unii dintre ei primesc puteri din partea statelor chiar să apere legile pe care le încalcă. Cu alte cuvinte, studiile arată că bărbații care cumpără femei nu sunt bărbați marginalizați spre deosebire de femeile pe care le cumpără și de care abuzează.

Bărbaţii care cumpără femei: În prostituție, cererea din partea bărbaţilor produce “marfa”. Pentru că bărbații vor să cumpere sex, se presupune că prostituția ar fi inevitabilă, și prin urmare e făcută să pară firească, „normală”.

Un bărbat care cumpără femei pentru sex spune: ”Prostituata renunță la dreptul să spună “nu”.” Un alt bărbat ne-a spus cum le informează pe femeile pe care le cumpără care e natura “tranzacţiei”: “Eu plătesc pentru asta. Tu nu ai nici un drept. Acum ești a mea.”

Un bărbat intervievat de Hite îi spune: “Credința mea fermă e că toate femeile sunt prostituate la un moment dat sau altul.”

Discutând experiența sa dintr-un club de noapte, un bărbat spune: ”Asta e partea din mine care îmi cere să plec la vânătoare.”

Femeile din prostituție din Kolkata mi-au spus că trebuie să suporte între 20 și 30 de bărbați pe zi, în medie, fără să aibă vreo posibilitate să spună “nu” vreunuia dintre ei. Fiecare femeie… 8.000 de bărbați pe an.

Unde are loc prostituțiaIndustria de exploatare comercială sexuală include prostituția stradală, bordelurile de masaj erotic, bordelurile, serviciile de escortă, serviciile de comandă, cluburile de noapte, dansatoarele, sex la telefon, pornografie cu adulți și cu copii, pornografie video și pe internet, și turismul pentru prostituție.

Femeile au raportat și că au fost prostituate în rezidențe private, la petreceri private, în hoteluri, în baruri, în cazinouri, în saune, la spectacole, în biserici, în culte. Cele mai multe femei care sunt exploatate în prostituție pentru mai multe luni oscilează între aceste ale industrie exploatării sexuale

Grosul industriei exploatării sexuale implică pești sau altfel de antreprenori care le țin pe femei sub control și pe fete, adesea mutându-le din loc în loc …

Cine e exploatat în prostituție: În SUA, ”multe fete au fugit din familii abuzive, adesea fiind copii încă, sau adolescente care erau însărcinate. Multe au copii și bunici de care au grijă. Sunt supuse unor presiuni financiare reale. Dar din cauza contextului lor, opțiunile lor sunt spre nule.”

Controlul pe care peștii și cultura străzii îl au asupra prostituatelor tinere e mult prea puternic pentru a fi îndepărtat de servicii sociale tradiționale sau de intervenții de scurtă durată. Nu există nici un program care poate oferi unei fete de 14 ani, înspăimântată și abuzată, abilitatea cognitivă și puterea de a refuza manipularea şi de a învăţa să învingă și să reziste unui băiat de 26 de ani care îi promite iubire, bani și că va avea grijă de ea.

70 la sută dintre femeile intervievate spun că abuzul din copilărie a influenţat alunecarea lor în prostituţie. Așa cum a spus o fată: “Toate am fost molestate. Abuzate mereu și violate mereu. Am fost molestate și abuzate sexual când eram copii, nu știți nici măcar asta? Am fugit să scăpăm… Am fost alungate, alungate. Suntem pe străzi de la 12, 13, 14 ani.”

Incestul e tabăra de pregătire pentru prostituție: Există un motiv economic pentru care  violența din prostituție şi comerț sunt mascate şi ascunse. Deși alte tipuri de violență bazată pe gen cum ar fi incestul, violul, și violența domestică sunt la fel de ascunse și prevalența lor e la fel de negată/ignorată, acestea nu sunt surse de venituri pentru bărbați. Prostituția este violență sexuală din care agresorii extrag un profit imens. (Estimările privind prevalența incestului printre prostituate merg de la 65% la 90%. Consiliul pentru alternative la prostituție din Portland, Oregon în raportul annual din 1991 a declarat: 85% dintre prostituate au raportat că au o istorie de abuz sexual în copilărie; 70% au raportat incest.)

Propagandă: „Cererea pentru prostituţie nu o să dispară niciodată”

Realitate: Ce viziune tristă despre bărbaţi… Potrivit acestei presupuneri, bărbaţii ar fi mânaţi de aşa-zisele lor „nevoi presante”, şi nu ar fi capabili să se conducă după creierul lor. E cu atât mai surprinzător să crezi aşa ceva, cu cât cei mai mulţi dintre bărbaţi nu cumpără femei pentru a le exploata sexual. Cererea e justificată de o anumită viziune asupra masculinităţii, legată de virilitate şi de putere, de toate stereotipurile impuse bărbaţilor în societăţile noastre ierarhice, patriarhale. Cererea poate fi redusă prin educaţie, prin informare, prin prevenire şi legislaţie. E atât de simplu. Fatalismul e folosit de acei oameni care nu vor să schimbe societatea.

Abuzul fizic și trauma: Abuzul care este constant în prostituție și este endemic: impune femeii prostituate să se disocieze de propria persoană și de lume pentru a putea supraviețui. Când o femeie e supusă violului constant, bătută pentru a te supune, împiedicată să caute căi de a scăpa, suportând traume care se mai întâlnesc în camerele de tortură sau pe front în război, şi care are nevoie de droguri pentru a putea rezista, asta vreți voi să spuneți că înseamnă “slujbă” și “auto-determinare”?

“În procesul de vindere a trupului meu, am fost împușcată de 5 ori, înjunghiată de 13 ori cel puțin, bătută până am leșinat de mai multe ori, am avut brațul rupt, nasul rupt, am rămas fără doi dinți, am pierdut un copil pe care nu o să-l mai văd niciodată, am suferit abuzuri verbale, și am petrecut nenumărate zile în închisoare.”

Canada, raport privind traumele psihologice: 68 la sută din 827 de oameni intervievati în diferite forme de prostituție din 9 țări au îndeplinit criteirile pentru sindrom post-traumatic. Severitatea sindromului pentru multe era la nivelul veteranilor care reveneau de pe front, femeilor care căutau adăpost pentru că au fost bătute, supraviețuitoarelor violului, și refugiaților din statele unde statul sponsoriza tortura. Simptomele sunt anxietate acută, depresie, insomnie, iritabilitate, amintiri, amorțire emoțională, și a fi într-o stare de hiperalertă emoțională și fizică neîncetată.

Aproape 71 l asută dintre femeile pe care le-am itervievat au simptome clinice de disociere. Un rol primar al disocierii este de a rezista unei frici atotcopleșitoare, durerii și cruzimii sistematice la care au fost supuse în prostituție și în abuzul anterior.

Propagandă: Dacă prostituţia e abolită, va creşte numărul de violuri.”

Realitate: În realitate, e exact invers: cercetările au demonstrat că bărbaţii care cumpără femei fac asta pur şi simplu pentru că le e permis. Normalizarea prostituţiei dimpotrivă măreşte actele de violenţă împotriva femeilor, întrucât mesajul pe care normalizarea prostituţiei îl transmite e că femeile sunt mărfuri. Nevada, unde peştii au fost decriminalizaţi, are cea mai mare rată de violuri din toate statele din SUA. Într-un studiu asupra bărbaţilor, 54% dintre cei care cumpărau femei prostituate au recunoscut că au recurs la comportament agresiv împotriva partenerelor lor, ne-prostituate.

Prostituția și pornografia: Într-un studiu care compară bărbații care cumpără sex cu cei care nu cumpără sex cercetătorii au aflat că cei care cumprăr sex se masturnează la pornografie mai mult decât cei care nu cumpără, immită pornografia cu partenerele lor și mult mai des au primit educație sexuală de la pornografie decât cei care nu cumpără sex.

În timp, ca urmare a folosirii de prostituți eși pornografie, cumpărătorii de sex au raportat că preferințele lor sexuale s-au schimbat.

Ne gândim că sindromul post-traumatic al femeii prostituată era atât de mare că nu avea cum să meargă mai sus de-atât. Nu ne așteptam să arătăm că facerea de pornografie sau coerciția pe care o imită a avut un efect semnificativ asurpa celor care sufereau de sindromul post-traumatic pe care le-am intervivat in prostituție. Dar de fapt rezultatele noastre au arătat că atunci când din femei s-a făcut pornografie, le-a durut mult mai rău. Sunt date care te fac să plângi.

A distinge pornografia de prostituție… înseamnă a nega evidența: când faci pornografie cu o femeie, o transformi în prostituată. În cuvintele imortale ale unui client: ”Da, femeia din pornografie e o prostituată. Se prostituează în fața camerelor. Iau bani de la o companie care produce filme, în loc să ia de la un individ”. Înseamnă și să negi faptul evident că pornografii sunt pești, a trei aparte de profitori, care cumpără și vând femei clienților, care le consumă ca și pentru sex.

80 la sută dintre femeile din prostituție supraviețuitoare la un proiect de istorie al WHISPER au relatat că clienții lor le-au arătat pornografie pentru a ilustra tipul de activități sexuale pe care doreau să le facă. 52 la sută au declarat că pornografia a jucat un rol semnificativ în învățarea bărbaților ce să aștepte de la ele ca prostituate.

Propagandă: Legalizarea prostituţiei e cel mai bun mod de a garanta accesul la drepturi fundamentale pentru femeile din prostituţie.”

Realitate: A fi în prostituţie este „legal” peste tot în Europa (cu excepţia Croaţiei unde e criminalizată). Chestiunea privind accesul la drepturi nu are legătură cu statutul legal al prostituţiei, are legătură cu statutul de imigrant al fiecărei persoane: dacă stai legal într-o ţară, poţi avea acces la drepturi fundamentale, inclusiv la teste HIV şi acces la asistenţă medicală publică. Dacă nu stai cu acte în acea ţară, nu vei avea acces la aceste drepturi, inclusiv în ţările care au legalizat sau au decriminalizat prostituţia, poţi să fii sau nu prostituată. Din 2002, în Germania, doar 44 de persoane s-au înregistrat ca „lucrătoare sexuale profesionale” dintr-un număr estimat la 400.000 de femei exploatate în prostituţie (90 la sută dintre acestea sunt din România şi Bulgaria). Legalizarea prostituţiei (sau decriminalizarea „muncii sexuale”, adică legalizarea peştilor) nu are nici un efect asupra stigmatizării femeilor din prostituţie.

Ce e prostituția: Am început la 10 ani. Știam de atuci cum să le produc plăcere bărbaților, chiar dacă asta mă omora. Noaptea, când veneam acasă, mă băgam sub duș și mă frecam până la sânge ca să scot strada de pe mine. Uram să fiu atinsă de clienți. de fiecare dată când se întâmpla asta, simțeam că sunt violată din nou. Nu știam niciodată ce mă așteaptă. Prietena mea cea mai bună a fost violată în camera alăturată și n-am auzit un sunet. Clientul i-a sufocat strigătele și a plecat ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. În fiecare zi mă înec de spaimă că s-ar putea să mi se întâmple și mie din nou. Mantra mea era ia-ți banii și scapă de el, dar muream în fiecare clipă.

Viața de zi cu zi aprostituatelor e foarte îndepărtată de cei mai mulți dintre noi. și aici imaginația noastră nu ne e de folos. Negociezi un preț cu un client. Îl stabiliți. îți dai jos dresul. Vino. Ai terminat. Următorul. Devine mult prea groaznic ca să mai poți suporta. Imaginația nu te poate salva.”

O mare parte a anului 1992 am trăit într-un apatament frumos. Aveam o mașină foarte scumpă. Îmi cumpăram haine foarte scumpe și mergeam în locuri foarte scumpe. Mă simțeam invincibilă. și eram nefericită până în adâncul sufletului. Mă uram pentru că îmi uram viața. Toate lucrurile pe care le aveam în posesie nu însemnau nimic. Nu mă puteam uita în oglindă. Mi-am pierdut sufletul în prostituție.”

Propagandă: “Abolirea prostituţiei e o utopie.” Trebuie să combatem traficul (comerţul cu femei), dar prostituţia n-are nici o legătură cu traficul.”

Realitate: Asemenea afirmaţii contrazic realitatea: dacă prostituţia nu ar avea nici o legătură cu traficul pentru sex, atunci pentru ce anume sunt traficate femeile din prostituţie?

Potrivit datelor din UE, 62 la sută din tot traficul care are loc pe teritoriul UE e pentru exploatarea sexuală. Traficul e mânat de profit şi are legătură directă cu prostituţia unde cererea e cea care determină „oferta” de femei. Estimările spun că profiturile obţinute doar din traficul (comerţul) cu femei pentru exploatare sexuală se ridică la 27,8 miliarde de dolari. Şi de unde vin aceşti bani? De la cumpărători, la fel ca în oricare altă afacere. De aceea traficul şi prostituţia sunt intrinsec legate.

Propagandă: Modelul suedez le expune pe femeile din prostituţie unei violenţe şi mai mari pentru că prostituţia se va ascunde în clandestinitate.”

Realitate: Dacă cumpărătorii le pot găsi şi se pot întâlni cu femeile din prostituţie, la fel pot face şi poliţia şi lucrătorii sociali! Prin criminalizarea cumpărătorilor de sex, modelul suedez schimbă relaţia dintre femei şi bărbaţi: cumpărătorii sunt infractorii. Femeile din prostituţie, care au fost în Germania înainte să ajungă în Suedia, au spus poliţiştilor care monitorizează prostituţia din Stockholm că există mult mai multă violenţă legală în bordelurile legale pentru că bărbaţii care cumpără femei cred că au dreptul să facă orice vor, pentru că „sunt clienţi”.

Asistenţii sociali din Suedia au observat că după ce cumpărătorii au fost criminalizaţi, femeile din prostituţie au mai multă încredere să ceară ajutor şi asistenţă. Dimpotrivă, în ţările în care bordelurile sunt legale (Austria sau Germania), asistenţii sociali şi poliţia spun că au acces foarte limitat să ajungă să le acorde sprijin acestor femei. Legalizarea prostituţie nu va schimba realitatea: prostituţia e o formă de violenţă împotriva femeilor. 68 la sută dintre femeile din prostituţie suferă de sindromul post-traumatic, la fel ca victimele torturii sau veteranii de război.

Propagandă: Nu ar trebui să-i criminalizăm pe cumpărătorii de sex pentru că ei le pot salva pe femei sau le pot identifica pe victimele traficului.”

Realitate: Poate cei care spun asta s-au uitat la Pretty Woman de prea multe ori. Un cumpărător de sex care „salvează” o femeie sau raportează un caz de femeie traficată la poliţie tot un cumpărător de sex rămâne. Existenţa „drăguţilor cumpărătorilor de sex” nu reduce cererea, doar generează o viziune romantică asupra prostituţiei care nu are nici o legătură cu realitatea. Mai mult, „cumpărătorii drăguţi de sex” sunt o minoritate infimă printre cumpărătorii de sex: site-urile acestora demonstrează din plin această realitate. Iată cum gândesc de fapt cumpărătorii de sex, în propriile lor cuvinte: „O muie rezonabilă, dar a avut o atitudine foarte naşpa pentru că nu a făcut nici un efort să pară interesată sau să pretindă măcar că-i place”; „A fost ca şi cum aş fi futut un atractiv sac de cartofi.” (Invisible Men tumblr)

Propagandă: Aboliţioniştii vor să interzică prostituţia.”

Realitate: E o mare diferenţă între o abordare care să interzică prostituţia, care îi criminalizează pe toţi cei implicaţi în sistemul de prostituţie, indiferent de raportul de putere inegal dintre ei, care le criminalizează inclusiv pe femeile din prostituţie, şi o abordare care urmăreşte abolirea prostituţiei, atacându-i numai pe cumpărători, pe peşti şi pe traficanţi, adică pe cei care deţin puterea de a alege. Simpla criminalizare a tuturor celor implicaţi în prostituţie nu atacă de la rădăcină cauzele şi natura de exploatare de gen a prostituţiei. Abolirea are legătură cu calificarea violenţei inerente prostituţiei, această violenţă fiind de tip structural, economic, psihologic, şi fizic, şi prin urmare urmăreşte protejarea persoanelor afectate, şi criminalizarea agresorilor, adică a cumpărătorilor de sex. Abolirea e despre a propune alternative concrete pentru persoanele exploatate în prostituţie şi despre schimbarea mentalităţilor.

Propagandă: Abolirea prostituţiei e o utopie.”

Realitate: Abolirea prostituţiei nu e echivalentă cu eradicarea ei. Violurile, crimele sau pedofilia sunt intezise, dar tot există. Ce e important e norma socială stabilită prin legislaţie/înţelegere: stabileşte ca principiu al dreptului omului că trupul uman şi sexualitatea nu sunt de vânzare. Generează condiţiile pentru realizarea unei egalităţi reale.

Evaluarea comparativă după 10 ani a politicilor Suediei şi Olandei în privinţa prostituţiei

Olanda: 

Pe 1 octombrie 2000, Olanda a eliminat interdicţia în privinţa bordelurilor care data din 1911. De atunci, mai multe studii realizate de Centrul pentru cercetare şi documentare al ministerului justiţiei (WODC) şi de poliţia naţională (KLPD) au analizat impactul decriminalizării peştilor în Olanda.

Situaţia persoanelor exploatate în prostituţie s-a înrăutăţit. Studiul Daalder realizat de ministerul de justiţie arată că:

  • Nu a existat nici o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei persoanelor din prostituţie.”

Starea emoţională a femeilor prostituate e mult mai proastă decât în 2001 în privinţa tuturor aspectelor examinate.

Folosirea sedativelor a crescut.”

Cererile pentru părăsirea industriei făcute de prostituate au crescut considerabil, în timp ce doar 6% dintre municipalităţi le oferă asistenţă să poată ieşi din această industrie.

Între 50% şi 90% dintre femeile exploatate în prostituţie „nu vor să facă asta”:

Aceste date au fost scoase la iveală în 2008 de poliţia naţională din Olanda (KLPD) într-un studiu asupra sectorului legalizat al prostituţiei, intitulat „Cum se păstrează aparenţele.” În acest studiu, poliţia olandeză face o analiză extrem de îngrijorătoare a legii care decriminalizează cererea şi cumpărarea de sex. Acest studiu a fost determinat de o situaţie reală, cazul Sneep, în care doi peşti, turci din Germania, împreună cu alţi 30 de complici, au fost condamnaţi pentru exploatare şi violenţă comise împotriva a 100 de femei în Olanda, în Germania şi în Belgia. Ce e şocant e că toate femeile, care au fost supuse la violenţe extreme în Olanda, erau prostituate legale, cu licenţă, plăteau taxe statului şi lucrau în bordeluri legalizate.

Crima organizată deţine controlul asupra sectorului legal al industiei de exploatare sexuală.

În 2011, adjunctul primarului din Amsterdam, Lodevijk Asscher, care era şi un lider de frunte al partidului muncii din Olanda, a declarat că decriminalizarea cererii a fost „o greşeală naţională” şi că guvernul a fost „dezgustător de naiv”. Un raport întocmit în comun de primăria din Amsterdam şi de ministerul de justiţie arată că într-adevăr o mare parte a sectorului legal a industriei de exploatare sexuală a femeilor perpetuează exploatarea şi traficul de fiinţe umane. Jumătate dintre avizele acordate afacerilor de prostituţie şi de cafenele (unde se consumă marijuana) au unul sau mai mulţi manageri care sunt infractori urmăriţi sau condamnaţi.

Decriminalizarea peştilor şi legalizarea industriei de exploatare sexuală a femeilor nu a oprit creşterea prostituţiei „ilegale” sau „clandestine”.

În 2010, un organism guvernamental, RIEC Noord-Holland care se ocupă de prevenirea criminalităţii, a publicat un studiu care arată că doar 17% dintre reclamele pentru prostituţie publicate de ziare şi pe internet sunt plasate de bordelurile care funcţionează cu licenţe legale.

Suedia:

În iulie 2010, guvernul suedez a publicat o evaluare a legii din 1999 care interzicea cumpărarea de sex (nu şi oferirea de sex). Evaluarea a fost făcută de ministerul de justiţie.

Prin atacarea cererii, interzicerea de cumpărare de sex funcţionează ca o barieră împotriva reţelelor de crimă organizată, de traficanţi şi de peşti în Suedia.

Potrivit poliţiei naţionale, legea a contribuit la lupta împotriva reţelelor internaţionale de peşti. Atacând cererea şi prin urmare reducând posibilităţile de profit din exploatarea prostituţiei, Suedia a descurajat reţelele criminale de la a se extinde pe teritoriul său.

Numărul de persoane exploatate în prostituţia de stradă s-a înjumătăţit şi există o stabilizare generală a numărului de persoane prostituate, comparat cu creşterea semnificativă a numărului acestora din ţările vecine.

Evaluarea legii suedeze arată că:

Numărul de persoane exploatate în prostituţia stradală s-a înjumătăţit comparat cu 1999, în timp ce în Danemarca şi Norvegia (unde a fost legalizată) s-a triplat în aceeaşi perioadă de timp. Nu există nici o dovadă că mai mulţi bărbaţi suedezi se duc peste graniţă să cumpere sex.

Prostituţia prin internet a crescut în Elveţia la fel ca în alte ţări, din cauza expansiunii tehnologiei online. Însă, numărul de persoane care sunt vândute prin intermediul internetului sau reclamelor pe internet e mult mai mic faţă de Danemarca şi Norvegia.

Proporţia persoanelor prostituate aduse din ţări sărace nu a cunoscut explozia din ţările vecine.

Nu a existat nici o creştere a „prostituţiei clandestine”. Serviciile sociale şi poliţia insistă că prostituţia nu poate să treacă „în clandestinitate” totală pentru că are nevoie de o formă de publicitate/vizibilitate pentru a atrage cumpărători.

Legea dovedeşte stabilirea unor norme şi valori: mentalităţile s-au schimbat complet în 10 ani, pentru că azi mai mult de 70 la sută din populaţie susţine legea care-i criminalizează pe peşti şi pe cumpărători.

Deşi majoritatea populaţiei din Suedia s-a opus interzicerii cumpărării de sex înainte de adoptarea legii, 10 ani mai târziu, trei studii au arătat că mai mult de 70 la sută din populaţie susţine această lege fără rezerve. Sprijinul e mai puternic în rândul tinerilor: asta arată că legea a jucat un rol în stabilirea unor norme şi valori care sunt în concordanţă cu respectarea vieţii lor.

Legea care interzice cumpărarea şi criminalizează peştii a avut un efect de descurajare a cumpărătorilor de sex: există o descreştere a cererii pentru prostituţie.

Potrivit mai multor studii realizate în Suedia, proporţia de bărbaţi care cumpără sex a scăzut. În 1996, 13,6% dintre bărbaţii suedezi au spus că au cumpărat o persoană pentru a o exploata sexual în prostituţie. În 2008, doar 7,8% au mai făcut asta. Această micşorare ar putea fi supra-estimată din cauza reţinerii de a recunoaşte comiterea unei infracţiuni. Însă un mare număr dintre bărbaţii intervievaţi au spus că nu mai cumpără sex după apariţia acestei legi. Poliţia din Suedia consideră că legislaţia i-a oprit pe mulţi bărbaţi să mai cumpere sex.

WEL cere UE să recunoască prostituţia ca o formă de violenţă, de exploatare a inegalităţilor sociale, de violare a demnităţii umane şi a drepturilor omului; şi cere ca statele să renunţe la politicile şi măsurile represive împotriva persoanelor exploatate în prostituţie, să criminalizeze toate formele de cumpărare de sex, să dezvolte alternative reale şi programe de ieşire din prostituţie pentru femeile exploatate, să interzică explicit cumpărarea de acte sexuale, să implementeze politici de prevenire, educare şi informare pentru a promova egalitatea şi o sexualitate pozitivă, şi să dezvolte politici de prevenire în ţările de unde femeile traficate au fost vândute sau provin.

WEL cere UE să anuleze impunitatea de care se bucură şi profită peştii şi bărbaţii care cumpără prostituate.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s