Chile: “torturarea oamenilor ca preţurile să fie libere”

Salvador Allende către clasa muncitoare din Chile, 5 septembrie 1970: “Aţi arătat (lumii) că aţi învins mândria banilor, ameninţările şi intimidările, propaganda, campania de teroare, de ură şi distrugere.” 

Eduardo Galeano, despre dictatura fascistă impusă de SUA în 1973: “În Chile, oamenii sunt torturaţi pentru ca preţurile să fie libere“.

 28 august 1973 transport strike cia

Pe 11 septembrie 1973, agresiunea agresiunea militară, capitalistă şi imperialistă a Washingtonului împotriva Chile a culminat cu o lovitură de stat, militară, și cu instalarea la putere, cu forța, prin război civil, teroare şi tortură, a unei dictaturi militare fasciste. Documentele declasificate de guvernul SUA arată cât de profundă a fost implicarea SUA (Pentagon, CIA şi corporaţii ale “economiei de piaţă privată şi liberă”) în instigarea, orchestrarea, finanţarea şi organizarea acestei lovituri de stat.

Documentele declasificate de SUA sunt precedate de cronologia acţiunilor în Chile a oamenilor CIA şi ai Pentagonului din guvernul şi armata din Chile înainte de alegerile din septembrie 1970. Aceste evenimente arată nu doar cine au fost pionii folosiţi de SUA în Chile, ci şi modul în care Pentagonul, CIA şi corporaţiile americane au lucrat nu doar pentru a le da slugilor lor, ci şi pentru a-i determina să acţioneze ei înşişi, aşa cum dorea CIA, fără să fie conştienţi neapărat de asta, cum s-a întâmplat când amânarea loviturii de stat din octombrie 1970 a rezultat în asasinarea şefului de stat al armatei din Chile de către militari din Chile, asasinii fiind plătiţi de CIA şi instigaţi de corporaţia ITT. Cronologia evenimentelor controlate şi determinate de SUA în Chile între aprilie 1970 şi octombrie 1970 confirmă şi dovedeşte faptul că duşmanul cel mai important al SUA în Chile era populaţia din clasa muncitoare – ţăranii, muncitorii şi micii funcţionari – pentru că ei erau cei care doreau să ducă o viaţă demnă, care intra în conflict direct cu capitalismul şi imperialismul. Generalii şi politicienii, corupţi, cumpăraţi sau asasinaţi, au fost doar pionii pe care SUA i-a folosit pentru a distruge gândirea anti-capitalistă şi anti-imperialistă a populaţiei care vota stânga în Chile.

Documentele declasificate de guvernul SUA arată inclusiv faptul că agresiunea SUA a fost concepută ca un atac împotriva democraţiei, chiar împotriva unei democraţii care respecta regulile celei de tip burghez (care e o formă de guvernare capitalistă al cărei sens e justificarea deposedării muncitorilor de dreptul lor la viaţă şi la timpul lor de viaţă prin înrobirea lor de către clasa capitalistă pentru menţinerea puterii acesteia). Lovitura de stat din Chile a demonstrat că până şi “democraţia” reprezentativă (burgheză) este incompatibilă cu capitalismul, pentru că acest aranjament economic impus prin forţă, violenţă, corupţie şi crimă, se foloseşte de “democraţie” doar ca forţă propagandistică pentru a putea consolida şi extinde tirania capitalului. Orice riscă să ameninţe tirania capitalului – cum s-a întâmplat în Chile, când clasa muncitoare a votat pentru drepturile ei un guvern care urmărea să ducă ţara spre socialism şi ulterior spre comunism – va fi distrus. Capitalul e incompatibil chiar şi cu democrația “reprezentativă”, din simplul motiv că sensul capitalului nu e doar perpetuarea profitului – cu riscul chiar al distrugerii întregii planete – ci e mai ales deposedarea oamenilor de drepturi pentru a-i menţine în condiţia de proletari, în mașinării de făcut bani și de reprodus capitalismul.

Documentele declasificate parţial de guvernul SUA arată cât de uriașă e prăpastia între propaganda lumii occidentale privind ”democrația și libertatea” și ce se întâmplă în realitate când capitalul, mai ales cel imperialist, pierde teren în faţa clasei muncitoare dintr-o ţară care se opune imperialismului şi statutului ei de colonie. Documentele arată cum guvernul SUA a orchestrat lovitura de stat militară în Chile, care a dus la asasinarea politică a 60.000 de oameni, la răpirea, arestarea și torturarea a 400.000 de oameni (4% din populaţia Chile), pentru pozițiile lor politice de stânga, adică împotriva capitalismului. În Chile, teroarea a devenit guvernarea.10641035_614800458631792_3710849430809231646_n11056637_741816172596886_7223838233825487143_n

Motivul imediat pentru care guvernul SUA a orchestrat lovitura de stat din Chile – dar și din numeroase alte țări – impunând fascismul, a fost protejarea intereselor corporațiilor americane și protejarea puterii imperiului american de a extrage capital din țările colonizate. Dar, lovitura de stat din Chile a avut o bătaie mult mai lungă, care afectează azi vieţile a miliarde de oameni şi indică modul în care capitalismul se transformă în fascism pentru a se putea perpetua. Lovitura de stat din Chile nu s-a terminat practic nici azi, ea continuă prin impunerea acordurilor de tipul TPP/TTIP, prin care corporațiile, în special cele americane, dar și altele, își legalizează „dreptul” de a lua în posesie de facto resursele, teritoriile și chiar populațiile țărilor colonizate. Dacă aceste populații vor dori să nu fie distruse (prin otrăvirea apei şi chiar a aerului și privatizarea lor, de exemplu), vor fi obligate să plătească biruri către aceste corporații, adică vor fi transformate literalmente în robii lor. Statele colonizate sunt gradual transformate în mecanisme și arme împotriva propriilor populații, un fel de gardieni ai profitului corporaţiilor împotriva dreptului la viață al populațiilor locale. Deja acest lucru se întâmplă în Europa de Est, în mod sistematic, începând din anii 1970 şi într-un ritm mult mai brutal şi violent după 1989.

Aceste documente declasificate sunt importante pentru că arată că afaceriștii americani nu aveau nici un scrupul să folosească armata și aparatul de represiune al statului imperial, SUA, pentru a-și menține dominația asupra popoarelor și teritoriilor de unde extrăgeau resurse și capital pentru ei şi pentru imperiu. Aceste documente arată și cum se produc de fapt bogăția occidentului (care nu vine din “progresul” capitalist, ci din furt şi crimă) și dovedesc încă o dată că prosperitatea occidentului e sursa jafului armat, terorii, asasinatului politic şi corupţiei. În Chile, toate acestea au fost instituţionalizate şi prezentate în mod corect ca ceea ce sunt de fapt: economie de piaţă.

Aceste documente arată și modul în care imperiul american se folosește de o minoritate slugarnică din teritoriile colonizate, mituind-o efectiv cu bani şi privilegii pe care i le acordă în schimbul colaborării cu corporațiile americane împotriva populației locale. În Chile, guvernul SUA, Pentagonul şi CIA au cumpărat oameni din armata din Chile, din sectorul privat (micii capitaliști și burghezia locală), din partidele (mai ales de dreapta şi fascsite), din presă, din sindicate pentru a putea organiza propaganda de care aveau nevoie pentru anihilarea încercării poporului din Chile de a se elibera de imperiul american. Șpaga pe care americanii au dat-o slugilor lor din Chile totalizează în jur de 40 de milioane de dolari, doar în perioada 1970-1973.11822487_727382870706883_8196688302281479358_n

Dictatorul fascist Pinochet a primit privilegiul nu doar de a asasina în masă, de a tortura, de a executa sumar oameni pentru pozițiile lor politice şi pentru a sădi teroarea în sufletele muncitorilor, ci și de a deveni un mare ”mahăr” în traficul cu droguri și arme, lucrând cu americanii chiar și după ce n-a mai fost la putere (o parte dintre armele folosite în fabricarea războaielor de colonizare a Balcanilor, prin distrugerea Iugoslaviei, au fost traficate de Pinochet.) Pe acest Pinochet, un brutal dictator fascist și un criminal în masă, l-a apărat de justiție, cu toată forța, Margaret Thatcher. Între cei doi, Thatcher şi Pinochet, a existat o legătură ideologică puternică, pentru că în Chile a fost aplicată pentru prima dată politica neoliberală de privatizare a statului (înţeles aici în sensul de control public asupra resurselor publice şi bunăstării publice exercitat de o mai mare parte a populaţiei, nu doar de clasa de la putere) prin deposedarea totală de drepturi a populaţiei locale şi cimentarea dictaturii capitalului – ceea ce e în România în ultimele decenii a fost prezetat ca “socialism” (deceniul 1980), apoi “terapie” de şoc, „tranziţie post-decembristă”, iar în anii 2000, după ce industria a fost distrusă, ca „soluţie la criză”, „austeritate”, „modernizarea statului” etc. În anii 1980, în România, Fondul Monetar Internaţional a testat o politică de austeritate (deposedare, sărăcire) totală, mult mai dură decât în Chile, cu scopul de a pregăti terenul pentru privatizarea statului (evenimentele din decembrie 1989). Efectele acestei politici au fost similare cu cele ale unui război civil mascat, care continuă şi azi şi sunt din ce în ce mai brutale – ceea ce FMI numeştecreativitate distructivă. FMI nu are însă nici o reţinere să recurgă şi la războaie civile directe (Iugoslavia, Ucraina) cu scopul colonizării. FMI există pentru a converti populaţiile colonizate, teritoriile şi resurselor lor în bani care sunt extraşi sub formă de capital de imperiul american.

În Chile (ca şi în restul Americii Latine, de altfel), dictatura militară fascistă a însemnat sărăcirea sistematică, inclusiv prin tortură, a populaţiei locale (doar în 1973, costul vieţii a fost mărit artificial cu 500%, cel mai mare din lume, un indiciu care arată cât de departe poate merge barbaria capitalismului imperialist).

Natura ideologică a terorii economice a fost dată de aderarea la „gândirea” celui mai sinistru ideolog capitalist din secolul trecut, F.A. Hayek (unul dintre fondatorii şcolii „băieţilor deştepţi” de la Chicago şi părintele teroriştilor economişti din „Societatea Mount Pelerin”, alături de von Mises şi alţi apostoli ai economiei de piaţă. Milton Friedman şi Rothbard, economişti fascişti, sunt cele mai cunoscute vedete ale acestei ideologii). Documentele declasificate de guvernul SUA, în special discuţiile din biroul lui Nixon, dovedesc că mult-slăvita “piaţă liberă” e fix ceea ce decide guvernul/statul imperialist SUA şi arată cum preţurile sunt controlate politic pentru a servi unor interese politice şi financiare. 

Ideologia de capitalizare a societăţilor – concepută de ideologul Hayek la comanda oligarhilor din SUA- urmăreşte peste tot decuplarea statelor/guvernelor de obligaţia – minimală oricum, în democraţia burgheză “reprezentativă” – de a asigura supravieţuirea populaţiei sub dictatura capitalului. Această decuplare se produce prin politici (inginerii sociale) de distrugere a drepturilor sociale (“beneficii” pe care oamenii le plătesc oricum din munca lor); adică, pentru a vorbi în limbajul popularizat de eonomiştii fascişti din România: distrugerea „statului asistenţial”. Scopul acestei ideologii e producerea unei populaţii lipsită total de orice apărare în faţa dictatului capitalului şi limitarea rolului statului la a fi exclusiv un instrument/armă în mâna capitalului (mai ales a corporaţiilor).11811552_724542014324302_6213752816233704957_n

Această ideologie e esenţialmente fascistă; fascismul înseamnă război de clasă absolutizat dus de clasa capitaliştilor împotriva clasei muncitoare; mecanismele la care recurge sunt rasism, şovinism, misoginie, sexism, naţionalism exacerbat, fundamentalism religios, militarism, violenţă împotriva femeilor. Chiar capitaliştii admit că ideologia lor e fascismul: în timpul „austerităţii” ca răspuns la „criza” din 2008 în Europa, o bancă americană, J.P. Morgan a cerut, negru pe alb, statelor din sudul Europei să îşi modifice constituţiile pentru a permite legalizarea fascismului. Aceată ideologie este cerută de singurul mod în care se poate menţine/reproduce capitalismul. Pentru capitalism e o necesitate vitală.

Hayek l-a vizitat pe Pinochet în Chile şi pe alţi dictatori militari din America Latină, ridicând în slăvi aceste dictaturi militare ca pe „miracole” ale economiei de piaţă. Şi azi, presa din SUA prezintă distrugerea societăţii şi a economiei din Chile de către junta lui Pinochet ca pe “un miracol al economiei de piaţă”. Pasaje din cărţile politice ale lui Hayek au fost incluse în constituţiile unor ţări fasciste (Portugalia, sub Salazar, dictatorul fascist atât de admirat de Mircea Eliade; Chile sub Pinochet şi Africa de Sud sub apartheid.)

Ce înseamnă mai exact “societate liberă” pentru Hayek? „Chile este o dictatură echipată cu poliţie secretă, lagăre de concentrare, o ţară în care grevele sunt interzise şi organizarea muncitorilor în sindicate este strict interzisă… Dacă ar trebui să ne luăm după profesorul Hayek, o dictatură fascistă ar trebui privită ca o precondiţie necesară pentru … o societate „liberă”.” (Nicholas Kaldor)dirty_war_1

Hornos de Lonquén human bones pinochet
Crematoriile din Lonquén unde fasciştii lui Pinochet i-au ars pe comuniştii, socialiştii, muncitorii care se opuneau dictaturii militare impusă de SUA în Chile.

Pe 12 aprilie 1981, Hayek a acordat un interviu organului de propagandă fascistă al CIA în Chile, ziarul El Mercurio, în care spunea că democraţia (se referea la democraţia liberală „reprezentativă”) trebuie „limitată” pentru că în democraţii mocnesc „ideile periculoase” de justiţie socială şi că acestea dau guvernului „prea multă putere”, adică permit guvernului să apere drepturile minimale ale copiilor, oamenilor în vârstă, bolnavilor, sau să lărgească autonomia individuală a muncitorilor, angajaţilor, sclavilor salariali (o oroare, în opinia capitaliştilor).

Hayek susţinea „democraţiile limitate”, adică: ”Uneori e necesar ca o țară să aibă pentru o perioadă o formă de putere dictatorială…. Este posibil ca un dictator să guverneze într-un mod liberal. Și e posibil ca o democrație să guverneze cu o lipsă totală de liberalism. Personal, prefer un dictator liberal unui guvern democratic din care liberalismul lipsește.”

De ce? Tot Hayek explică: pentru că ”liberalismul și democrația nu sunt în mod necesar identice” și ”democrațiile au devenit esențialmente anti-liberale,”  adică nu permit dictatura totală a capitalului şi inevitabil duc la susţinerea unor politici aropiate de socialism. Acelaşi Hayek mărturisea în biblia intelectualilor şi a „tinerilor frumoşi” din România – „Drumul către Servitute” – că n-ar vedea nici o problemă să trăiască în fascism, doar să fie “american sau englez” (nici un intelectual de dreapta din România  nu a menţionat vreodată acest “detaliu” în odele greţoase pe care le-au ridicat acestei opere de propagadă pentru război şi fascism).

După ce le-au testat în Chile (în perioada în care Thatcher era primită primită în vizite călduroase la Bucureşti de partidul comunist din Republica Socialistă România), Thatcher şi Reagan au impus politicile neoliberale din Chile împotriva propriilor lor populaţii, ceea ce peste tot e prezentat azi ca „austeritate” necesară pentru a “răspunde la criză” (criza însemnând nemulţumirea clasei capitaliste transnaţionale faţă de ritmul de acumulare de capital).7974bf7e-c4be-4e50-ac9b-a8cfa7500932-630x720

Documentele declasificate de guvernul american, după zeci de ani și după presiuni imense, arată modul în care SUA a creat ”opinia publică” şi cum a manipulat mesajul public transmis prin presă pentru a pregăti populația să accepte lovitura de stat militară: propaganda, spunea CIA, trebuie să aibă ”efectul arsenicului”, adică să otrăvească permanent mintea oamenilor.

Înregistrările din Biroul Oval (Nixon își înregistra toate discuţiile) arată faptul că Nixon detesta popoarele latine pentru că acestea au o cultură/mentalitate care respinge disciplinarea militarizată a individului – pentru care, până și în SUA, e nevoie de un aparat total și gigantic de propagandă. Nixon considera că popoarele latine trebuie conduse ”cu o mână de fier” pentru că altfel ”democrația nu poate fi ținută în frâu”, adică s-ar ajunge la un aranjament economic împotriva capitalului și pentru justiție socială, ceea ce ar însemna moartea imperiului american. Deşi Nixon e detestat în Occident azi, politicile sale sunt în continuare aplicate, în special, preferința sa pentru ”guverne militare”.

În aceste documente se găsesc și indicii privind momentul în care o minoritate neoliberală din Uniunea Sovietică a virat către neoliberalism, încă din anii 1970, ceea ce e încă un element care confirmă că ”prăbușirea comunismului” (de fapt, socialism) a fost orchestrată de imperiului american cu colaborarea unor forţe din interiorul ţărilor din blocul socialist. “Prăbuşirea comunismului” însă a însemnat prăbușirea şi distrugerea Europei de Est, şi continuă și azi.

Doar o parte dintre documente au fost declasificate, și acestea parțial. Documentele sunt prezentate separat, pe ani, în ordine cronologică. Documentele fac parte dintr-un calup de materiale care explică, din perspective diferite, de stânga (apologiile și laudele la adresa dictaturii fascsite din Chile le puteți citi în revista ”22” și pe site-urile intelectualilor de dreapta din România), ce s-a întâmplat în Chile și care e motivul şi ţinta atacurilor capitalist-imperialiste împotriva populaţiilor de azi.

În Chile, nu doar Allende trebuia învins, ci mai ales populația, și în special clasa muncitoare, pentru motivul că vota stânga cu scopul de a aboli capitalismul și a trece la comunism, prin socialism. Acest fapt demonstrează încă o dată falsitatea discursului propagandistic al Occidentului privind ”democrația”, „statul de drept” şi „libertatea de alegere politică”. Dacă o populaţie alege stânga pentru a pune frâu sau pentru a distruge capitalismul, acea populaţie va fi pedepsită de imperiul SUA şi nimicită sistematic. (1)En-La-Mira-CHV

pinochet_coup_40_years_ago_chile_911_photojournalist_juan_carlos_caceres_weapon_camera_1Acesta e motivul terorii dezlănțuite de junta lui Pinochet împotriva celor de stânga și care,  după asasinarea lui Allende, a crescut în intensitate și brutalitate. Teroarea politică – terorism, tortură, viol, orice metodă la care bărbații cu arme din armata Chile au putut recurge – a avut scopul de a distruge rezistența muncitorilor în fața atacurilor capitaliste şi de a-i îndoctrina să trăiască în frică faţă de capitalişti. Teroarea politică a devenit guvernarea în Chile, și a fost susținută, încurajată, şi chiar şi azi e apărată și justificată de Statele Unite. Această guvernare prin teroare este încă o dovadă a fascismului din Statele Unite, care s-a manifestat fățiș nu doar în Chile ci și în restul Americii Latine, în Europa de vest și, după 1989, în Europa de Est, și care, după ce a eliminat rezistența din partea stângii anti-capitaliste peste tot în spațiul Europei de vest şi de est, își arată colții din ce în ce mai vizibil și pe teritoriul Statelor Unite.

În Chile, teroarea politică a fost politica de relații publice a terorii economice, cunoscută ca neoliberalism, care are ca scop distrugerea totală a autonomiei individuale a muncitorilor, înrobirea lor definitivă în fața capitalului, prin deposedarea de drepturi și negarea accesului la surse de rezistență care pot fi oferite prin controlul – întotdeauna la un nivel minim – asupra statului (drepturi sociale). Neoliberalismul e o fază prin care capitalul, în special cel imperialist, nu se mai mulțumește să folosească statul pentru a se reproduce și extinde, ci devine statul, prin privatizarea lui, adică prin acapararea totală a statului de către deţinătorii de capital.

Pablo_Neruda
Poetul Pablo Neruda a fost asasinat de CIA la câteva zile după lovitura de stat din 1973.

Teroarea capitalistă din Chile (2) a fost precedată de numeroase alte exemple, însă Chile a marcat momentul instituționalizării ei prin privatizarea statului, adică a mecanismelor prin care populația își mai putea asigura o minimă supraviețuire. În neoliberalism, privatizarea statului nu înseamnă dispariţia acestuia, ci transferul statului din zona unde populaţia putea exercita un control minimal, în mâini private, adică în zona unde populaţiei i se neagă total orice posibilitate de a mai exercita vreun fel de control asupra deciziilor care îi sunt impuse. În Chile, SUA şi Marea Britanie au testat privatizarea pensiilor, privatizarea educaţiei, a sănătăţii, pe lângă privatizarea industriei, transportului, pământului şi resurselor naturale. Societatea s-a prăbuşit, dar capitaliştii-imperialişti s-au îmbogăţit şi mai mult şi mai rapid: “Pinochet face parte din ceea ce menţine totul stabil. A reuşit foarte bine să rezolve problemele”, a declarat în 1995 unul dintre “analiştii burse”, Eugenio Claro. “Problemele” erau dreptul şi dorinţa muncitorilor şi ţăranilor de a vota stânga şi de a cere măsuri împotriva capitalismului.13 sept 1973 foto alejandro stuart

În Chile, imperiul american a testat pentru prima dată ingineria socială de privatizare totală a muncitorilor – convertirea lor ireversibilă în sclavi ai „pieţei”, adică a celor care deţin capitalul. În Chile, la fel ca în URSS și în restul Europei de Est, socialismul a fost distrus și subminat din interior, intenționat, de indivizi care erau ghidați și controlați – prin corupție – de ”mâna invizibilă” a imperiului capitalului, SUA.

Aceste materiale sunt împărţite după cum urmează: lovitura de stat din Chile; documentele desecretizate de SUA care demonstrează cum şi de ce au impus dictatura militară şi fascistă; ce însemna “calea chileană” spre socialism a lui Allende; cum a răspuns stânga din Occident şi din Chile la încercările clasei muncitoare din Chile de a construi socialismul; implicarea lui Hayek în impunerea dictaturilor fasciste din America Latină; ce a însemnat dictatura lui Pinochet (tortură, asasinate, terorism armat şi economic, probabil motivul pentru care Grupul pentru Dialog Social şi intelectualii de dreapta din România îl admiră pe Pinochet şi fac mereu apologia dictaturii militare fasciste din Chile), şi operaţiunea teroristă Condor, care a fost precursoarea Interpol. Aceste materiale vor fi urmate de un altul care sintetizează atacurile capitaliste și imperialiste împotriva populațiilor colonizate, din ultimele decenii, pentru că aceste atacuri scot la iveală direcția și efectele pe care le vor avea politicile (ingineriile sociale) care sunt fabricate și impuse de capitalişti împotriva celor cărora le neagă dreptul la mijloacele de a-şi susţine viaţa în afara capitalului, adică împotriva proletarilor (cei 99%).

În traducerea acestor documente, ce nu a fost desecretizat de guvernul SUA este marcat prin  „…” .

Documentele declasificate de SUA despre lovitura de stat din Chile:

1970 – Nixon către CIA: “Faceţi economia Chile să urle de durere”

1970, Chile: panica financiară fabricată de CIA şi de generalii din armată

1971 – Nixon: “popoarele latine nu pot ţine în frâu democraţia”, “trebuie conduse cu mână de fier”

1972 – Nixon: “Allende s-a apucat să ne exproprieze, să se ducă dracului!”

1973 – CIA: şpăgi de 41 de milioane de dolari pentru impunerea dictaturii militare

1975 – Operaţiunea teroristă Condor, precursoarea Interpol

De ce a fost distrusă revoluţia socialistă din Chile:

Allende a atacat TPP cu 42 de ani înainte să apară; corporaţiile vor să oblige populaţii întregi să le plătească biruri, dacă-s nemulţumite de profit

Allende: ”Democrația nu e compatibilă cu sărăcia”

Chile: Statul și Revoluția

Mișcarea Stângii Revoluționare din Chile, MIR

Eduardo Galeano: Venele tăiate ale Americii Latine

De ce Allende a trebuit să moară – de Gabriel Garcia Marques

Fotografiile preluate de la Biblioteca Virtual Salvador Allende Gossens.

 

12011401_741816862596817_3349812337673443683_n

Extrase din documentele declasificate de guvernul SUA privind agresiunea imperiului SUA împotriva Chile:

1970:

 

Respingerea de către Allende a sistemului capitalist este chiar mai categorică decât respingerea lui Tomic şi în loc să negocieze compensaţii pentru proprietăţile expropriate, Allende promite să plătească numai ce va considera guvernul său că trebuie plătit. Va trece foarte rapid la exproprierea minelor de cupru şi a altor proprietăţi care sunt deţinute de străini, dar şi a băncilor private şi a altor elemente importante din sectorul privat, şi va acorda compensaţii mici, sau deloc.” – 30 iulie 1970: Directivă pentru serviciile secrete, Washington

Va fi foarte dificil să ne justificăm zgârcenia şi ar trebui să acordăm plăţi adecvate pentru: a cumpăra voturile celor din Congres(ul din Chile): 500.000 de dolari” – 23 august 1970: memo CIA

Ambasadorul britanic Hilyard a spus că … toată America Latină are nevoie probabil de o perioadă de comunism de 20 de ani pentru a elimina nedreptăţile sufocante” – 9 septembrie 1970, telegramă transmisă de ambasadorul SUA în Chile

Este destul de clar că… sub orice formă, calea politică şi constituţională e un drum care nu duce nicăieri; singura perspectivă este o lovitură de stat militară (golpe) fie înainte, fie imediat după ce Allende preia puterea.” – 9 septembrie 1970: Raport CIA din Santiago

10.000.000 de dolari sunt disponibili, mai mult dacă e necesar. Să facem economia (Chile) urle de durere”- ordinele date şefului CIA de preşedintele Nixon, 15 septembrie 1970

Directorul (CIA) a spus preşedintele Nixon a decis că regimul Allende din Chile nu e acceptabil pentru Statele Unite. Preşedintele a cerut Agenţiei să oprească instalarea la putere a lui Allende sau să-l răstoarne de la putere.” – memo CIA, 16 septembrie 1970

Este sarcina noastră să creăm un climat, care să ducă la… pretextul care va forţa armata şi pe preşedinte să treacă la acţiune în direcţia pe care o dorim noi (nt: preluarea puterii de către armată).” 

 

Să sensibilizăm sentimentul atât în interiorul Chile cât şi în exterior că alegerea lui Allende este o evoluţie nefericită pentru Chile, pentru America Latină şi pentru restul lumii. În privinţa acestui obiectiv, în afara Chile, suntem deja pe calea cea bună, dar încă avem îndoieli în privinţa temperaturii psihologice asupra acestui subiect în interiorul Chile. Vorbim de sentimente care să fie împărtăşite de mase, nu de cele din … elită;

Să facem astfel încât concluzia că o lovitură de stat din partea armatei să fie singurul răspuns posibil şi ca această concluzie să nu poată fi contestată. Trebuie… să facem presiuni până când (lovitura de stat) va avea loc.Trebuie să fim fermi… dacă nu, efectul va fi difuz, denaturat şi ineficient şi nu va lăsa urme permanente în mintea (oamenilor din Chile), la fel cum lasă urmele de arsenic.

Aici cheia e războiul psihologic din interiorul Chile (nt: împotriva populaţiei din Chile).

Nu putem să ne apucăm să dăm foc lumii dacă tocmai Chile rămâne un lac de gheaţă.

Prin urmare, staţia (CIA) ar trebui să folosească orice stratagemă, orice intrigă, oricât ar fi de bizară, pentru a crea această opoziţie internă (nt: faţă de Allende).

“… proteste publice şi provocatoare trebuie să fie organizate, la care să participe din ce în ce mai mulţi oameni, şi care să crească în intensitate până când comuniştii vor reacţiona (nt: adică până când vor încerca să le reprime, ca armata să poată interveni împotriva lor).

Pretextul se va ivi, după toate probabilităţile. Va fi acel act care îi va forţa pe comunişti să aibă o reacţie masivă şi care să rezulte în furie publică…. Când vine momentul, să aprindem scânteia.”

Pentru a provoca o reacţie din partea comuniştilor şi care ulterior să fie exploatată de armată… Dacă nu putem provoca o reacţie majoră din partea stângii, efortul va fi amânat.

Stimulaţi răzmeriţe şi alte tulburări pentru a forţa armata să treacă la acţiune.”

Guvernul SUA vrea o soluţie militară.” – 27 septembrie 1970 (la 23 de zile după ce Allende a câştigat votul popular pentru preşedinţie), Raport CIA către staţia din Santiago

Starea de urgenţă şi impunerea legii marţiale au îmbunătăţit considerabil poziţia puciştilor: acum în Chile e dominant un climat favorabil unei lovituri de stat, şi ofiţerii din armată i-au înlocuit pe oficialii civili la nivelul provinciilor. Această condiţie inhibă într-o măsură foarte mare orice efort viitor din partea lui Allende de a contracara o lovitură de stat.” 23 octombrie 1970: Raport al CIA, Washington , după asasinarea lui Schneider

Un program de jurnaliști – de fapt agenți și alții asemenea – au fost trimiși în Chile să relateze de la fața locului (pe 28 septembrie CIA trimisese sau era pe cale să trimită în Chile 15 agenți-jurnaliști din 10 țări diferite. Aceste cadre au fost suplimentate cu încă 8 jurnaliști din alte 5 țări care se aflau sub comanda directă a agenților de la cel mai înalt nivel care erau plasați, în mare parte, în poziții de conducere în instituțiile de presă).

726 de articole, reportaje TV și radio, editoriale, și altele ca rezultat direct al activității agenților CIA.

Informări speciale din partea serviciilor secrete au fost organizate pentru jurnaliștii din SUA, ținând cont de influența presei americane pe plan internațional.

O informare din partea CIA care a avut loc la Washington …. a schimbat linia editorială a articolului în ultimul moment, așa cum a declarat un alt corespondent Time…. Asta l-a făcut pe Allende să se plângă pe 13 octombrie: ”Suntem victimele celor mai brutale și mai oribile presiuni, atât pe plan intern cât și internațional.” Allende a dat exemplu în mod specific Time care ”ceruse pe față” o invazie a Chile (de către SUA).” – raport CIA

Trebuie să oferim tipul de antrenament pentru „Vietnamizare” ÎNAINTE şi nu DUPĂ ce insurgenţa începe în regiunea Americii Latine.”

Mulţi ofiţeri de rang înalt şi-au exprimat opoziţia faţă de Allende, şi câţiva au spus oficialilor din Statele Unite că lui Allende, ca marxist, nu i se va permite să se instaleze la putere dacă va câștiga.

Când Allende și-a câștigat popularitatea, mai mulți ofiețeri de rang înalt – inclusiv comandanți ai infanteriei și șefi ai aviației – făceau planuri pentru a bloca instalarea la putere a unui guvern marxist.”

Nixon: Teama noastră principală în Chile este perspectiva că Allende îşi poate întări poziţia şi va fi văzut în lume ca un succes. … Vreau să ne ocupăm de asta şi de relaţiile miliare – să folosim mai mulţi bani aici. Pe partea economică, vreau să-l lovim năprasnic pe Allende. ne asigurăm că Exim şi organizaţiile internaţionale (FMI, Banca Mondială etc) îl tratează cu duritate.

1971:

“Allende: Noi ne apărăm responsabilitatea pe care o avem faţă de populaţia noastră. Nu uitaţi aceste cifre: Din această ţară (Chile), în ultimii ani, voi (americanii) aţi extras 9.400 de milioane de dolari, echivalentul întregului capital social al Chile. Chile a permis în trecut să fie exploatată aşa. Chile a permis ca 9,4 miliarde de dolari să fie luaţi din ţară. 600.000 de copii au probleme mentale pentru că nu mănâncă destul. În trecut, când eram ministrul pentru protecţia socială, (Chile) avea mai puţin cu 340.000 de profesori, acum avem mai puţin cu 440.000 decât e necesar. Oamenii noştri au nevoie de locuinţe, de vocaţii, de industrie şi de agricultură.”

“Pinochet e încântat să se simtă un personaj important. (…)”- raport CIA

“Lovitura (de stat) ar putea începe când guvernul declanşează stare de urgenţă, şi e de aşteptat ca asta să aibă loc când economia se va deteriora în martie 1972.” – raport CIA

Nixon: “Cred că în cele mai multe țări latine îți trebuie  o conducere cu mână de fier, care e esențială.”

Nixon: “Departamentul de stat e împotriva Republicii Dominicane pentru că o consideră o dictatură. Mie mi se rupe ce sunt; îi susţin. E clar?… Nu vreau nici o ţară adăugată (pe piaţa zahărului)…. O să-i răsplătim pe prietenii noștri şi o să-i pedepsim pe duşmanii noştri (loveşte biroul cu palma.”

Nixon: “E dreptul lor să exproprieze, conform legii internaţionale…(nt: exact acest drept e anulat acum statelor prin acordurile secrete TPP şi TIPP” 

preşedintele a autorizat propunerea de a sprijini El Mercurio cu suma de 700.000 de dolari” 

1972:

Nixon: “s-a apucat să ne exproprieze şi că a adoptat o atitudine anti-americană în politica externă, să se ducă dracului, în acest moment, în ce priveşte renegocierea împrumuturilor!

Nixon: ” noi ar trebui să le vindem arme în primul rând. Unul dintre motive e că… o să zicem că vrem să le ajutăm. Dar de fapt realitatea e că odată cu aceste arme, vine şi pregătirea, şi toate chestiile celelalte, şi odată cu ele vine şi lovitura (de stat militară). Şi …Dar dacă am fi avut o influenţă mai mare asupra armatei din Chile, Allende nu ar fi fost azi acolo (preşedinte).

Nixon: Dar dacă un guvern e format doar din civili, fără armată, de multe ori poate fi mai rău, şi va fi şi un guvern asupra căruia nu vom avea nici un fel de influenţă. Corect?

CEO al PepsiCo, Donald Kendall, …. vizitase Uniunea Sovietică ca membru al delegaţiei de comerţ în decembrie 1971 şi a menţinut contacte cu cei din guvernul sovietic, inclusiv cu ministrul adjunct pentru comerţ,Vladimir Alkhimov.

Kendall: … după tot ce s-a întâmplat (SUA, având cea mai puternică armată din lume, a fost învinsă de ţăranii şi muncitorii comunişti din Vietnam). Şi a făcut o observaţie foarte interesantă. L-am întrebat: „De ce naiba le daţi tot echipamentul ăla sofisticat?” Şi-mi răspunde: „Păi, Don, uneori le dai oamenilor o barcă, dar nu te aştepţi să se apuce de vâslit.”

“Directorii IT&T le-au cerut lui Nixon şi CIA să cheltuiască milioane de dolari pentru a bloca alegerea lui Allende.”

„Şedinţă asupra situaţiei din Chile la departamentul de stat pe 17 octombrie 1972

… a observat că … elementele potrivite din CIA au întors pe toate părţile situaţia actuală din Chile şi au analizat-o din orice unghi e posibil. Asta a rezultat în concluzia că cel mai probabil deznodământ al crizei actuale a fost că o lovitură de stat nu va putea avea loc în următoarele zile. Această concluzie s-a bazat pe faptul că ţara va trebui să mai sufere sub Allende înainte de tipul de consens care să provoace armata să decidă o lovitură de stat să fie atins de elementele din opoziţie – adică de armată, partidele politice şi sectorul privat. S-a scos în evidenţă că generalul Prats până pe 17 octombrie nu era gata decât să menţină legea şi ordinea şi să sprijine guvernul constituţional al lui Allende. E evident că partidele de opoziţie s-au trezit fără să vrea în acest val de greve şi de alte acţiuni împotriva guvernului, în cele din urmă au început să le sprijine pentru a-şi păstra credibilitatea de partide de opoziţie. Sectorul privat care a instigat grevele care au dus la situaţia actuală nu a avut şi nu are un scop clar dar a crezut că acesta era singurul mod prin care să genereze o situaţie în care armata şi sectoarele politice să fie forţate să ia în considerare o lovitură de stat împotriva lui Allende.

1973:

“programul operaţiunilor secrete ale CIA în Chile: Divizia este implicată în acest moment în îndeplinirea misiunii stabilite pe 10 aprilie 1973 privind acordarea de asistenţă financiară pentru opoziţia anti-Allende în valoare de 41 milioane de dolari (pentru 1973) precum şi împotriva ţintelor pe care le are în vedere armata.

“şeful de staţie CIA din Santiago a recomandat pe 24 august ca sprijin financiar secret să fie acordat opoziţiei, începând cu … către sectorul privat, pentru a menţine presiunea asupra lui Allende şi pentru a susţine grevele care au loc în prezent.

“Cele trei servicii (din armată – marină aviaţie şi infanterie) au raportat că ar fi căzut de acord să treacă la acţiune împotriva guvernului (Allende) pe 10 septembrie, iar grupări civile teroriste şi de dreapta vor sprijini efortul (lovitura de stat) prin susţinerea unei campanii de blocare a drumurilor  şi de a ataca orice rezistenţă posibilă din partea guvernului (nt: CIA admite că a finanţat teororişti).

Guvernul SUA să ajute cu un ofițer cheie grupul din armata din Chile care plănuiește să-l răstoarne de la putere pe președintele Allende.” 

Scopul execuţiilor sumare este în parte de a descuraja prin puterea exemplului pe cei care încearcă să organizeze o opoziţie armată faţă de junta militară.

 

vicuna mackenna near liceo arturo alessandri control de pelucones 12 oct 1973

(1) Exemple recente în acest sens în Europa sunt, sunt Grecia, România, Portugalia, Ucraina; din timpul războiului rece, Italia, Franţa; din America Latină, Brazilia, Guatemala, Peru, Paraguay, Ecuador, Argentina, Nicaragua, Panama; din Orientul Mijlociu, Iran; din Africa, Cameron, Congo, Sudan, Nigeria, Libia.

(2) foarte similară cu teroarea-guvernare a Marii Britanii în Africa de sud, cu ocupația nazistă a Europei de est, cu metoda de guvernare a Kmerilor roșii, școliți de CIA, și cu teroarea-guvernare a Daesh/Isis, rezultaţi în urma ocupației Irakului de către SUA și finanțați de teocrațiile fasciste din Orientul Mijlociu, din interiorul SUA, de Turcia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, prin Arabia Saudită.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s