Fascismul: dușmanul clasei muncitoare

Poland Auschwitz Sign Stolen
“Munca te va face liber”, la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Acest articol publicat de libcom.org (aici, în engleză) explică pe scurt ce este fascimul, cum a apărut în secolul 21, şi de ce nu are nici o legătură cu clasa muncitoare, în ciuda a ceea ce susţin unii dintre susţinătorii dictatorilor fascişti – cum ar fi Hayek care şi-a declarat sprijinul pentru criminalul Pinochet – că fascismul ar fost generat de socialism. Aceştia ignoră cu bună ştiinţă faptul că propaganda fascistă doar s-a folosit de politici de stânga pentru a amăgi clasele muncitoare, şi că odată ajunsă la putere i-a subjugat cu totul pe muncitori capitaliştilor, şi a folosit toată puterea statului pentru a zdrobi orice rezistenţă din partea muncitorilor în faţa capitaliştilor. Fascismul este o dictatură a burgheziei exercitată prin stat pentru a controla sistemul ei economic artificial, capitalist, bazat pe proprietatea privată a mijloacelor de producţie şi pe o societate controlată prin ierarhie impusă societăţii de clasele celor puternici şi bogaţi.


imagesCe este fascismul și de unde vine?

Fascismul este o ideologie totalitară, de dreapta, vehement naționalistă, care a apărut în Italia la începutul secolului 20, pentru a zdrobi puternica mișcare a muncitorilor, care începuse lupta pentru salarii și amenința să se dezvolte într-o revoluție. Conduşi de Benito Mussolini, fasciștii au fost finanțați de mari industriași și afaceriști, cum ar fi corporațiile Fiat și Pirelli, pentru a putea înăbuși grevele și pentru a-i ataca pe organizatorii de stânga ai muncitorilor. (Corporaţiile americane şi europene i-au acordat sprijin nemijlocit fascistului Franco în timpul revoluţiei şi războiului civil din Spania, între 1936-1939).

Fratele fascismului italian din Germania – nazismul –, la fel ca cei mai mulți fasciști de azi, a folosit rasismul pentru a-și atinge scopurile. Din nou, scopurile sale au fost să zdrobească puternica mișcare muncitorească și, pentru a reuşi asta, naziștii au încercat să îndrepte și să canalizeze furia publică, provocată de problemele cauzate de capitalism (șomajul de masă, sărăcia etc), spre un grup anume, pe care l-au transformat în ţap ispăşitor– evreii.

Pentru a submina sprijinul larg și foarte răspândit de care se bucurau comuniștii, socialiștii și anarhiștii, naziștii au folosit o retorică anti-capitalistă împotriva evreilor, portretizându-i ca pe niște capitaliști obsedați de bani, când, de fapt, în marea lor majoritate, evreii făceau parte din clasa muncitoare, la fel ca și germanii. Ca multe grupări fasciste de azi, naziștii au pretins că vor iniția un program de stânga, care prevedea protecție socială și salarii mari – acel ”socialism” din național-socialism. Conducerea naziștilor nu a avut însă nici o intenție să pună această propagandă în practică. Imediat ce partidul nazist a venit la putere, a distrus în mod violent toate organizațiile progresiste de luptă ale clasei muncitoare. De aripa de stânga a partidului – întotdeauna acceptată de șefii afacerilor germane – s-a scăpat în Noaptea Cuțitelor Lungi,  pentru că nu mai era nevoie de ea după ce naziștii au folosit-o pentru a distruge sindicatele și alte grupări ale clasei muncitoare. Primii care au fost trimiși în lagărele de concentrare nu au fost evreii, cărora li se puneau în cârcă toate problemele Germaniei, ci  comuniştii şi sindicaliştii.

„Fascismul nu începe cu camerele de gazare, dar acolo se termină întotdeauna.”

Fascismul este o ideologie bazată pe violenţă. Distrugerea violentă a tuturor acelor indivizi şi organizaţii care nu dau totul pentru „patria-mumă”. Aceştia îi includ pe cei care nu doresc să muncească ore incredibil de lungi pentru salarii foarte mici, pe cei care cred în democraţie, pe cei care luptă pentru drepturile omului, pe cei care luptă pentru egalitate, şi pe cei care luptă pentru apărarea tuturor acelor oameni pe care fasciştii îi denigrează mereu pentru a-i considera „inferiori”, cum ar fi cei cu dizabilităţi, bolnavii psihici, minorităţile etnice, sexuale, sau chiar religioase şi, din ce în ce mai mult, imigranţii. Cu fasciştii nu se pune întrebarea dacă vor ajunge să fie violenţi sau nu. Fasciştii întotdeauna recurg la acte de violenţă imediat ce se simt destul de puternici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s