1921-1953: O cronologie a represiunii Anarhismului în Rusia

Vorkuta_Gulag

de Nick Heath, articolul în engleză poate fi găsit aici

O scurtă cronologie a mișcării anarhiste și a activității anarhiste din URSS, și a represiunii sale de către autoritățile sovietice după Revoluția din Rusia.

“Dar noi nu ne temem de călăii noștri. ”Justiția” sovietică ar putea să ne ucidă, dar niciodată nu va putea să ne ucidă idealurile. Vom muri ca anarhiști, nu ca bandiți.” – Anarhistul Fedor Petrovich Machanovski la procesul său de la Tribunalul Revoluționar din Petrograd, pe 13 și pe 22 decembrie 1922.

După ce au fost zdrobiţi Makhnoviştii, insurecția siberiană și marinarii care au participat la revolta din Kronstadt, propaganda anarhistă din URSS a fost sever reprimată începând din martie 1921.

Au fost făcute foarte puține eforturi pentru a se păstra aparențele, foarte puțină toleranță a existat față de publicarea pamfletelor și a revistelor Golos Truda (Vocea Muncii) din Moscova și Petrograd, faţă de grupul anarhist de sprijin al prizonierilor politici Crucea Neagră (Anarchist Black Cross) şi faţă de Muzeul Kropotkin– numit aşa după anarhistul rus Peter Kropotkin. Golos Truda (ziarul anarho-sindicaliştilor, însemnând Vocea Muncii) a publicat operele complete ale lui Bakunin şi o carte scrisă de anarhistul Alexander Borovoi despre anarhismul din Rusia. Muzeul Kropotkin s-a deschis în 1921 în casa în care acesta a trăit în Moscova şi ideea deschiderii muzeului a fost susţinută puternic de un grup de anarhişti şi de văduva lui Kropotkin.

Cheka i-a fotografiat pe toți cei care au vizitat acest muzeu. Crucea Neagră a fost și ea tolerată dar activitatea sa era foarte redusă. Cheka și-a infiltrat informatori în Crucea Neagră. În afara Moscovei și Petrogradului, represiunea a fost totală. Cele două mari oraşe ale Rusiei au fost întotdeauna deschise către Occident, şi regimul dorea să prezinte o imagine de toleranţă faţă de radicalii din Europa şi America. În alte locuri, lucrările lui Kropotkin sunt confiscate în Yaroslav și la fel se întâmplă și cu cărțile publicate de Golos Truda în Kharkhov.

1921
Se revine la vechea politică a Țarului de a trimite disidenții în exil. Primele victime sunt trei tinere femei anarhiste de la Universitatea din Moscova, Isayeva, Ganshina și Sturmer. Sunt trimise la Arkhangelsk pentru un an, inițial, și apoi pentru trei ani.

Alexei Borovoi, un cunoscut anarhist academician, este dat afară de la Universitatea din Moscova (i se permisese să predea în timpul Țarului) și foarte multă vreme nu are unde să muncească. Cu toate acestea, studenții de la Academia Comunistă (care era localizată în clădirea anterior ocupată de Grupurile Federației Anarhiste din Moscova) dedic să convoace o discuție despre ”Anarhism versus Marxism” și îl invită pe Borovoi și pe Bukharin să își apere ideile, dar discuția e interzisă de autoritățile bolșevice.

Vara

În Zhmerinka, e descoperit un grup de 40 de anarhiști. Toți sunt împușcați. În Odessa, câțiva anarhiști sunt împușcați din ”considerente de Stat”.

Iulie
13 anarhiști închiși (printre care și Voline și Aron Baron) în închisoarea Taganka in Moscova intră în greva foamei.

Septembrie
Fanya Baron, Lev Tcherny, Potekhin, Tikhon Kachirin, Ivan Gavrilov și alți 9 anarhiști care munceau în clandestinitate sunt împușcați în beciurile Cheka.

17 septembrie
Sub presiune, regimul eliberează 10 anarhiști din Taganka – pe Voline, Vorobiov, Mratchny, Mikhailov, Maximov, Yudin, Yartchuk, Gorelik, Feldman și Fedorov. Cei mai mulți sunt deportați la Berlin.

Noiembrie-Decembrie
Anarho-Universaliștii din Moscova sunt reprimați. Alexander Shapiro, Stetzenko, Askarov sunt arestați.

Sfârșitul anului
92 de ”tolstoyeni” sunt executați pentru că au refuzat să facă armata.

Cândva în timpul anului 1921 muncitorul anarhist Gordeyev este împușcat pentru că a încălcat disciplina muncii de la fabrica Izhevsk. Tot în 1921, organizațiile Tinerilor Anarhiști sunt lichidate. Bolșevicii sunt în particular temători ca ideile anarhiste să nu se răspândească printre tineri.

I.S. Bleikhman moare ca urmare a modului în care a fost tratat în lagărul de muncă forțată de către bolșevici.

Muncitorul anarhist Nikolai Beliaiv după ce i se termină condamnarea e exilat la Arkhangelsk.

Maria Veger (Weguer), profesoară, e arestată la Petrograd pentru că avea asupra ei cărţi anarhiste. E exilată la Arkhangelsk pentru doi ani. Face malarie.

1922
Veger evadează şi se ascunde sub un nume fals în Petrograd.

Aron Baron după ce fusese deja închis din 1920 primeşte permisiunea de a părăsi Rusia. GPU (Cheka a fost redenumită GPU la sfârşitul lui 1921) se opune şi Baron e arestat din nou. E condamnat fără proces la 3 ani în lagărul de muncă forţată Pertominsk. În 1923 e transferat la Solovki. Contactează o infecţie foarte gravă la ochi. Apoi e exilat în Altai, în Siberia. În 1925 e arestat din nou după ce a făcut schimb de corespondenţă cu anarhiştii din străinătate şi e trimis la Lenissei. Acolo e arestat din nou şi trimis într-o închisoare şi mai izolată unde poşta ajunge doar de trei ori pe an.

Ianuarie
Anarhiştii ruso-americani Alexander Berkman şi Emma Goldman, total deziluzionaţi de regimul bolşevic părăresc URSS.

Primăvara
Au loc noi raiduri împotriva mişcării anarhiste în toată Rusia.

Muncitorul anarhist Fedor Machanovski e arestat la Petrograd şi e condamnat la moarte, apoi pedeapsa e comutată la 10 ani de închisoare şi în 1927e trimis în închisoarea Butirki (unde Makhno şi Arshinov fuseseră închişi de regimul ţarist).

22 mai

Anarhiştii încearcă să se sinucidă, dându-şi foc, în semn de protest faţă de condiţiile îngrozitoare din lagărul de muncă forţată Pertominsk.

1 noiembrie
Anarhiştii Mollie Steimer şi Senya Flechin sunt arestaţi şi deportaţi în Siberia.

Decembrie
Şi mai mulţi anarhişti sunt exilaţi din URSS.

Sfârşitul anului
Muncitorul anarhist Moise Zuckermann este arestat la Moscova. Este închis în lagărul de muncă înfiorător Solovki pentru 3 ani, şi apoi e trimis în lagărul Verknei-Uralsk, unde era încă în 1925. A intrat de mai multe ori în greva foamei între 7 şi 13 zile. Contactează malarie şi o infecţie intestinală. Este transferat la Solovki în 1925. Foarte bolnav, e dus la dispensarul închisorii şi e operat. Imediat după ce e operat, foarte slăbit şi bolnav, este trimis pentru 3 ani în exil în satul Kolpatchevo din Siberia. Călătoria groaznică spre acel sat durează 3 luni.

În timpul anului 1922, anarhiştii sunt trimişi mai ales în lagărul de concentrare Kholmogory de la Marea Albă.

1923
Zilberg, un croitor anarhist este arestat în Moscova pentru că a participat la un cerc de studiu unde se citeau cărţi anarhiste, interzise de cenzura statului. E condamnat la 3 ani în exil la Tobolsk, în Siberia. Apoi, e condamnat din nou la alţi 3 ani de exil în Tver.

Yuri Reidmane este arestat şi trimis în satul Parabel, din districtul Tomsk. Alţi anarhişti sunt trimişi şi ei acolo – Boris Neerzki, şi fratele lui Yuri, Alexander.

26 februarie – 12 aprilie
Au loc arestări în masă ale anarhiştilor, maximaliştilor şi ale altor Socialişti-Revoluţionari de Stânga din Uniunea Sovietică.

Disidenţii sunt împuşcaţi în masă la Nikolaievsk din Amur, printre ei şi anarhistul Triapitzin.

Primăvara
La închisoare Pertominsk izbucneşte o grevă a foamei de 17 zile la care participă şi anarhiştii.

Iulie
Maria Veger e arestată din nou şi e trimisă în lagărul de muncă forţată Solovki, apoi la Verkhnei-Uralsk şi apoi e trimisă în exil în Arkhangelsk în 1926. Contactează malarie şi alte boli, îşi pierde toţi dinţii. Intră în greva foamei de mai multe ori, între 6 şi 11 zile.

9 iulie
Steimer şi Flechin sunt arestaţi din nou.

19 iulie
are loc procesul din Chita al unei părţi dintre anarhiştii arestaţi în februarie în estul îndepărtat. 8 sunt împuşcaţi, alţi 10 primesc sentinţe foarte grele la închisoare.

August 
În revista International Correspondence (organul de presă al regimului) apar declaraţii ale anarhiştilor ruşi şi ale anarho-sindicaliştilor, care ar fi anunţat că sprijină regimul bolşevic: Geitsman, Gopner, Vinogradova, Simonovic, Lepin, Tinovitskaia, Bekovski, Rotemberg. Tactica bolşevicilor era de a-i distruge şi pe menşevici şi pe Socialiştii-Revoluţionari. Rezultatul este că aceşti indivizi sunt alungaţi din organizaţiile lor, deşi nu erau priviţi cu încredere nici de GPU.

Finalul anului
Tatiana Polosova, care lucra pentru editura care publica Golos Truda, e arestată pentru că făcea parte dintr-un Comitet de Sprijin al prizonierilor anarhişti. Primeşte 3 ani la Solovki. E transferată la Verhne-Uralsk şi apoi primeşte o sentinţă care o trimite la Tver.

1924
Printre muncitorii din Petrograd există un grup de anarhişti destul de activ, dar încetează orice activitate imediat ce GPU află de existenţa sa.

Iurtchenko, un muncitor care făcea parte din grupul Karelin, o organizaţie anarhistă tolerată oficial de regim, este arestat în provincia Minsk province pentru că avea asupra lui cărţi scrise de Kropotkin şi de Tolstoy (aceste cărţi erau permise de cenzura statului). Este exilat la Arkhangelsk.

Nicolas Lazarevitch organizează un grup anarho-sindicalist împreună cu alţi muncitori anarhişti la fabrica Dynamo din Moscova. Aceasta publică unele manifeste împotriva scăderii salariilor, împotriva tratatului economic dintre Marea Britanie şi URSS, şi împotriva campaniilor de promovare a Taylorism-ului duse de regim, oferind mereu şi alternativa libertară la toate acesta. Manifestele sunt distribuite noaptea.

În Ucraina, grupul anarhiştilor din Sudul Rusiei aduce la lumină un document care este transmis camarazilor exilaţi şi este publicat în ziarele anarhiste din Occident. Aceasta e singura activitate a lor de care se ştie.

Octombrie
Comuna anarhistă din Yalta e închisă cu forţa.

1925
Crucea Neagră este lichidată şi principalii ei activişti sunt arestaţi. Yarchuk revine în Rusia şi se alătură Partidului Comunist. Un grup de croitori anarhişti este trimis în exil din Moscova pentru că a dus o luptă împotriva „specialiştilor” dintr-o fabrică din cauza salariilor mari pe care le primeau aceştia.

Februarie
Pavel Uskov, un muncitor anarhist este arestat în Petrograg. După o grevă a foamei de 6 zile este bătut de gardieni. Este trimis pentru 3 ani în închisoarea Khantaik, din districtul Turukhansk, în Siberia.

8 februarie
Maria Poliakova e arestată la Leningrad împreună cu alţi 80 de muncitori şi studenţi. Împreună cu 15 dintre aceştia, este condamnată la 3 ani de închisoare. Studentă la medicină, şi-a abandonat studiile pentru a deveni o muncitoare, şi a lucrat ca asistentă medicală într-un spital şi apoi într-o fabrică. Intră în greva foamei. E trimisă la Solovki şi închisă în celulă cu criminali. Intră din nou în greva foamei. Gardienii o dezbracă în pielea goală şi o aruncă în barăcile unde erau închişi criminali. În cele din urmă e trimisă în exil la Khantaik în 1927.

Raia Chulmann, arestată şi ea tot atunci, este trimisă la Verkhne-Uralsk. Pedepsele îngrozitoare la care erau supuşi prizonierii pe care ea le-a văzut acolo i-au provocat o cădere nervoasă totală în 1926. E transferată la un spital din Moscova şi apoi e dusă din nou înapoi în lagăr. Pe drumul spre lagăr, mai suferă alte două căderi nervoase.

1926
Grigoriev, un ţăran anarhist, încearcă să se sinucidă dându-şi foc decât să mai fie închis în izolator, fără nici un fel de activitate. Intră în greva foamei pentru 7zile, împreună cu mai mulţi prizonieri şi toţi cer ca el să fie lăsat să stea în celulă cu anarhistul Kalimassov. Greva eşuează. Grigoriev reuşeşte să se sinucidă la o a doua încercare.

La Tobolsk, gardienii îi provoacă pe anarhiştii din celula numărul 6, refuzând să-i lase să iasă la plimbare. Pentru a protesta, ei deşartă toaleta pe coridor într-o după-amiază. Celula e declarată colectiv responsabilă, toţi sunt pedepsiţi şi prizonierii intră în greva foamei. După 9 zile de grevă, directorul închisorii retrage pedeapsa, dar doi prizonieri, Axelrod şi Gurievitch, sunt transferaţi la Moscova. Acolo sunt acuzaţi de nesupunere şi sunt trimişi în lagărele de muncă forţată din Solovki.

Golos Truda publică un eseu cu ocazia comemorării morţii lui Mikhail Bakunin, având permisiunea cenzorilor din partea Statului. Cheka confiscă numele publicate şi le dă foc. Un membru al Golos Truda, Ukhin, este arestat şi este trimis în exil la Tashkent pentru că tot a reuşit să distribuie eseul.

Sfârşitul verii
Câteva zeci de anarhişti sunt arestaţi la Leningrad pentru că au distribuit propagandă interzisă.

1926/1927
Are loc arestarea unui grup de anarho-sindicalişti din Moscova.

1927
Potrivit cifrelor oficiale, 60 de anarhişti sunt închişi la Verkne-Uralsk

Vara
Anarhistul Jonas Warchawski editează în secret eseuri şi distrubuie scrieri despre ipocrizia regimului sovietic care a criticat asasinarea anarhiştilor Sacco şi Vanzetti (în Statele Unite), făcând din aceasta o cauză, în timp ce acasă îi persecuta şi îi ucidea pe anarhişti. Este arestat la Odessa.

2 octombrie
Nikolai Beliaev şi Artyom Pankratov, anarhişti aflaţi în exil la Kizil Orda, sunt arestaţi când se adresează unei mulţimi şi protestează după ce baza aeriană a fost denumită Sacco şi Vanzetti. Sunt trimiţi în exil în Siberia.

1928 
Potrivit cifrelor oficiale, 30 de anarhişti sunt închişi la Verhne-Uralsk. La sfârşitul lui 1928 şi începutul lui 1929, Avraam Budanov şi Panteleimon Belochub împreună cu 7 sau 8 sunt arestaţi pentru că au organizat un grup anarhist- Makhnovist, în clandestinitate, în Ucraina. Budanov şi Belochub sunt împuşcaţi, ceilalţi primesc 10 ani de închisoare.

Începutul deceniului 1930
Socialist-revoluţionarii, social-democraţii şi anarhiştii sunt trimişi în exil la Tchimkentş şi încep în secret să îi finanţeze pe camarazii lor exilaţi în nord. Exilaţii în Tchimkent, puteau găsi relativ uşor de muncă, dar în nord lucrurile nu stăteau deloc aşa. Aşa au putut strânge bani pentru ei.

1930
Ivan Kologriv, un  lucrător în port, e arestat şi condamnat pentru propagandă anti-militaristă.

50 de anarhişti şi socialişti se află în Verkhne-Uralsk, potrivit Ciliga.

Un grup de 50 de anarhişti e distrus la Tchelianbinsk. Avea o editură clandestină şi publica texte anarhiste, cele mai multe traduceri străine şi păstra contacte cu anarhiştii din afara URSS. Sergei Sergeyevich Tuzhilkin(Tujilkin) (născut în 1909), un electrician tânăr, localnic din Kazan, se ocupa de editură. A primit 5 ani într-o celulă izolată de la Verkhne-Uralsk. Îi spune lui Ciliga că anarhiştii sunt foarte activi şi că a reuşit să formeze o organizaţie eficientă. Olga Andreevna, W. W. Kozhukov şi Alexander S. Pastukhov organizează mişcarea clandestină, Uniunea Muncitorilor Anarhişti, bazată pe principiile Platformei Organizaţionale a grupării Dielo Truda. Sunt descoperiţi de Cheka şi sunt arestaţi.

1931
Bestoujev, “anarhistul bolşevic” (adică oferise sprijin critic regimului) este dat afară de la locul de muncă după ce a refuzat să participe la alegerile pentru un nou Soviet local.

Nikolai Rogdaev, un anarhist veteran moare în urma unei hemoragii cerebrale în exil la Tashkent, după ce a ispăşit o lungă condamnare singur într-o celulă izolată, în închisoarea Suzdal, care în mod ironic se afla fix pe strada care fusese numită Sacco-Vanzetti! Ar trebui amintit că mulţi anarhişti au murit prematur din cauza condiţiilor şi tratamentului pe care le-au îndurat în lagărele de muncă forţată.

1933
80 de anarhişti şi socialişti se află la Verkhne-Uralsk, potrivit lui Ciliga.

1934
iulie
În revista anarhistă din Belgia, CQFD, editată de Hem Day, apare un articol care vorbeşte despre persecutarea anarhiştilor. Se referă la Nikolai Rogdaiev şi Alfonso Petrini şi enumeră numele a 98 de anarhişti persecutaţi printre care şi Andrei Andreyev, exilat la Novosibirsk, şi Andrei Zolotarev, exilat la Poltava.

1935
Anarhistul din Italia, Alfonso Petrini, este expulzat din Rusia şi trimis în Italia fascistă! Deja fusese închis timp de 5 ani într-un lagăr de concentrare din toamna anului 1927.

Noiembrie
Borovoi moare în exil la Vladimir.

1935-1938
mulţi anarhişti care s-au raliat regimului „dispar” în timpul epurărilor. Aceasta e soarta împărtăşită de anarhişti remarcabili cum ar fi Novomirsky, Sandomirskii, Bill Shatov şi Yarchuk în 1936, şi Arshinov, Dimitri Venediktov din Tobolsk, şi italianul Otello Gaggi în 1937.

1936
Nikolai Lebedev, care a condus Muzeul Kropotkin moare din cauze naturale.

1937
ianuarie
Ultima grevă colectivă a prizonierilor din Solovki din izolatorul de la Yaroslav. După 15 zile de grevă a foamei, ei sunt hrăniţi cu forţa, dar obţin îndeplinirea câtorva cereri, care sunt din nou anulate după câteva luni. Este ultima acţiune colectivă şi unită a prizonierilor anarhişti, socialist-revoluţionari şi social-democraţi.

Croitorul anarhist evreu, Aizenberg, care a fost închis timp de 7 ani în închisorile Ţarului, este torturat în secret de poliţie într-un lagăr de concentrare timp de 31 de zile fără ca tortura să îl facă să spună ceva – se pare că e un record. În cele din urmă, îşi pierde minţile.”Din cei 12.000 de deţinuţi, el a fost singurul care a luptat pentru o idee. Noi, ceilalţi, eram victimele opresiunii. El, el s-a luptat împotriva opresiunii.” — Alexander Weissberg.

Anarhistul italian, Francesco Ghezzi, este arestat şi deportat în lagărul de muncă forţată din Vorkuta.
pe 15 august 1937, NKVD din regiunea Omsk îi condamnă pe următorii anarhişti la moarte: Aron Baron, Prokop Evdokimovich Budakov, Zinaida Alekseevna Budakova, Avram Venetsky, Ivan Golovchanskii, Vsevolod Grigorievich Denisov, Nikolai Desyatkov, Ivan Dudarin, Andrei Zolotarev, Andrei Pavlovich Kislitsin (cel mai în vârstă dintre ei, fiind născut în 1873), Alexander Pastukhov, Anna Aronovna Sangorodetskaya, Mikhail G. Tvelnev, Vladimir Khudolei-Gradin, Yuri I. Hometovsky-Izgodin, Nahum Aaronovch Eppelbaum (listele sunt parţiale pentru că alţii, cum ar fi Shabalin, au fost condamnaţi şi ei la moarte în acelaşi timp). Au fost executaţi pe 12 august în Tobolsk.
1938
Muzeul Kropotkin se închide.
Olga Taratuta este judecată şi executată pe 8 februarie. Makhnovist-ul Ivan Chuchko este executat pe 26 aprilie. Sergei Tuzhilkhin este executat pe 20 iulie, împreună cu un grup de menşevici. 40 de Maknovişti Gulyai Polye, care fuseseră condamnaţi pe 1 aprilie, sunt executaţi pe rând în aprilie, mai şi iulie. Makhnovist-ul Nazar Zuychenko este executat pe 7 iulie. Lev Zadov şi Daniilo Zadov, care au fost ca nişte faruri pentru mişcărea Makhnovistă, sunt executaţi pe 25 septembrie. Un alt Makhnovist important, Viktor Belash, este executat şi el în acest an teribil.

1941
Ghezzi moare la Vorkuta.

1941-1945
Anarhiştii îşi fac apariţia în grupurile de partizani din Ucraina în timpul celui de-al doilea război mondial. Gruparea Makhnovistă Pisica Neagră (Black Cat) este operaţională în Belarus. Osip Tsebry formează o unitate a gărzilor verzi (Green Guard), organizată pe principiile anarhiste şi Makhnoviste, pentru a lupta atât împotriva naziştilor cât şi a armatei roşii în Ucraina.

Prezenţa anarhistă se face simţită în rândul forţelor de ocupaţie ruseşti din Europa de est: “Bakuniniştii” în Bulgaria şi Zavietti Kronstadta în Germania.

1947
Anarhiştii iau parte la revoltele din lagărele de muncă forţată de la Promyshleny, Jeleznodorjny, Vorkuta. “Anarhiştii religioşi” (tolstoienii) participă la greva de la Vorkuta.

1950
În Moscova există un mic grup „anarho-marxist”.

1952
Anarhiştii spanioli, din CNT-FAI, sunt implicaţi în revoltele din lagărul de muncă forţată de la Karaganda.

1953
Anarhiştii sunt implicaţi în revoltele din lagăre, mai ales cea de la Norilsk. Steagul negru se vede fluturând în timpul acestor revolte în lagărul de la Vorkuta.

“În cele mai multe relatări ale martorilor din închisori şi din lagăre, se vede trăsătura anarhistă, de neabătut a convingerilor lor: duri ca stâncile, şlefuiţi de cruzime şi tratamentele groaznice pe care le-au îndurat.” – Louis Mercier Vega

Surse:

Skirda, Alexandre – Nestor Makhno
Skirda, Alexandre – Les anarchistes dans la revolution russe
Ciliga, Ante – The Russian Enigma
Mercier-Vega, Louis – L’increvable anarchisme
Avrich, Paul – The Russian Anarchists
Iztok no. 1 – Sur l’anarchisme en URSS (1921-1979) (article in Iztok)
Maximov, G. P. – The Guillotine at war

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s